Ellentüzekkel harcolnak az erdőtüzek ellen

Az egyesült államokbeli Arizonában két hete tomboló erdőtüzek elleni védekezés immár az állam keleti, Új-Mexikó állammal közös határán folyik, ahol ellentüzekkel igyekeznek megakadályozni a lángok tovaterjedését.

MNO
2011. 06. 14. 10:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az oltást segíti, hogy a hét végén csillapodtak a térségben a heves széllökések, amelyek korábban táplálták a lángokat. A tűzoltóknak sikerült megakadályozniuk, hogy a tűz terjedése észak felé forduljon.

Az arizonai határtól nyolc kilométerre lévő, Új-Mexikó állambeli Luna közelében ellentüzeket gyújtottak, hogy a természeti csapás ne érje el a 200 lakosú település házait. A helybeliek kimenekítéséről szóló terveket azonban egyelőre nem vetik el, hátha megváltozik a helyzet.

Hétfőn visszatérhettek otthonukba az arizonai Eager és Springville lakosai, akiket korábban a településeket fenyegető tűzvész miatt kitelepítettek.

A mostani erdőtűz a második legnagyobb kiterjedésű Arizona történetében. Eddig harmincegy épület vált a lángok martalékává, több mint kilencezer embert kellett kimenekíteni, és mintegy 1830 négyzetkilométernyi területen pusztított a tűz.

Kilenc évvel korábban, 2002-ben 1895 négyzetkilométeren tomboltak a lángok az államban, és 491 épület semmisült meg.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.