Eltörölték a téli időszámítást Oroszországban

Dmitrij Medvegyev orosz államfő aláírta azt a törvényt, amelynek értelmében Oroszországban többé nem fogják alkalmazni a téli és a nyári időszámításra történő átállást.

MNO
2011. 06. 12. 14:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz sajtó tálalása szerint ez azt jelenti, hogy az ország már az ősszel nem fog visszaállni a – normális – téli időszámításra, ami azt jelentheti, hogy a téli időszakban a Vörös téren a Nap a hivatalos időszámítás szerint délelőtt 10 órakor fog delelni. Ezen azonban nincs mit csodálkozni, mert az orosz kormány egy ízben már megjátszotta ezt a lépést.

A hivatalos moszkvai időnek a közép-európai időtől való eddigi kétórás eltérését ugyanis az okozza, hogy 1920-ban a fiatal szovjet állam úgy döntött, hogy megmarad a nyári időszámítás mellett. Azóta központi égitestünk – mivel Moszkva, Bukaresthez hasonlóan csak egy időzónával van keletebbre Budapesttől – az orosz fővárosban délelőtt 11 órakor tartózkodott az égbolt legdélibb pontján.

Az orosz parlament még május 20-án fogadta el a téli-nyári időszámításra való átállás eltörléséről szóló törvényt, amely az elnöki aláírástól számított 60 napon belül lép hatályba. Ezzel együtt lép életbe az időzónák csökkentéséről szóló rendelet is. Medvegyev szerint a téli időszámítás eltörlése jótékony kihatással lesz az állampolgárok egészségére és közérzetére, sőt a gazdasági növekedésre is pozitívan hathat.

(karpatinfo.net)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.