Gasparovic érthetetlennek tartja a sietséget

Politikai szempontból helytelen volt a nyílt főügyészválasztás meghirdetése azelőtt, hogy az alkotmánybíróság állást foglal a még titkos szavazással zajló korábbi szavazással kapcsolatban – véli a szlovák államfő. Ivan Gasparovic ugyanakkor elismeri, hogy Richard Sulík (SaS) házelnök nem sértett törvényt, amikor június 17-ére hirdette meg a nyílt választást.

MNO
2011. 06. 12. 13:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormánykoalíció nemrégiben úgy módosította a házszabályról szóló törvényt, hogy – több tisztséghez hasonlóan – a főügyész személyéről ezentúl nem titkosan, hanem nyílt voksolással döntenek a parlamenti képviselők.

Gasparovic szerint nagy probléma lesz, ha a parlament nyílt szavazással megválasztja az új főügyészt, miközben az alkotmánybíróság aggályosnak minősíti a korábbi titkosat. Az államfő figyelmeztetett: ha pénteken ismertté válik is az új tisztségviselő neve, a köztársasági elnök mindaddig nem nevezheti ki, amíg az alkotmánybíróság nem ismerteti állásfoglalását. Ivan Gasparovic nem tudja, miért kell annyira sietni a választással. A kormánypártok Jozef Centést, az ellenzék Dobroslav Trnka korábbi főügyészt jelölte a posztra.

(ujszo.com)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.