Gondok a zöld tea körül

Sugárszennyezés miatt leállították a zöld tea feldolgozását több Japán cégnél. Az ország legnagyobb teaültetvényén az egészségügyi határérték másfélszeresét mérték. A hatóságok szerint a már forgalomban lévő teák nem lehetnek szennyezettek, mert azokat korábban szüretelték. Élelmiszerbotrány van Tajvanon is, ahol energiaitalokba és üdítőkbe is került mérgező anyag.

MNO
2011. 06. 12. 17:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Japán középső részén található teacserjékben a mérhető sugárzás másfélszerese az egészségügyi határértéknek. „Sizuoka tartomány vezetése elrendelte minden szállítmány átvizsgálását, hogy csak biztonságos tea kerülhessen a boltokba” – fogalmazta meg az élelmezési és élelmiszer-biztonsági miniszter.

A fukusimai erőmű környékén a múlt héten újra sokszorosára nőtt a szennyezés. Sok zöldségfélére ismét szállítási tilalmat rendeltek el, és most a Japán jelképének számító zöld tea is felkerülhet a listára. „A zöld tea egészséges, nem szeretném, ha rossz hírét keltenék” – mondta egy tokiói szakács.

Japánban állítják elő a világ teatermelésének 10 százalékát, de ennek csak elenyésző részét, kevesebb mint 2 százalékát adják el külföldre. A kormány szerint a forgalomba hozott teák nem szennyezettek, mert korábban szüretelték őket.

Az energiaitalokat is megsemmisítették

Az élelmiszer-biztonság miatt aggódnak Tajvanon is. Az ázsiai szigetországban 30 tonna energiaitalt, gyümölcslevet, gyümölcszselét és levest semmisítettek meg, miután kiderült: olyan mérgező anyaggal szabályozták a folyadékok sűrűségét, amit a vegyiparban műanyagok előállításához használnak. „Változtatni kell a hozzáállásunkon. Nem szabad félni attól, hogy beismerjük, ha hibáztunk” – nyilatkozta a tajvani elnök, aki személyesen vett részt a mérgező élelmiszerek megsemmisítésén. A kormány országszerte húszezer élelmiszer-ipari gyár átvizsgálását rendelte el.

(hírTV)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.