Kendőzetlenül mutatják majd az öngyilkosságot

A nagy nevek is megtisztelik jelenlétükkel a hétfő este rendezendő republikánus elnökjelölti vitát – írja a The New York Times. A néhány héttel ezelőtti dél-karolinai esemény óta némileg ritkult és sokat formálódott a mezőny, így ma este valószínűleg érdekesebb beszélgetést követhetnek figyelemmel az érdeklődők. Először mutatnak majd öngyilkosságot földi televízió képernyői Nagy-Britanniában – írja a The Telegraph. A dokumentumfilmet a BBC mutatja majd be, készítője pedig Sir Terry Pratchett, a világhírű fantasyszerző. Sir Terry maga is halálos betegségben szenved, és jelenleg a támogatott öngyilkosság britanniai engedélyezéséért kampányol.

Kovács N. László
2011. 06. 13. 17:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

The New York Times (nytimes.com)

A nagy nevek is megtisztelik jelenlétükkel a hétfő este rendezendő republikánus elnökjelölti vitát – írja a The New York Times. A néhány héttel ezelőtti dél-karolinai esemény óta némileg ritkult és sokat formálódott a mezőny, így ma este valószínűleg érdekesebb beszélgetést követhetnek figyelemmel az érdeklődők.

A figyelem középpontjában valószínűleg Mitt Romney, a verseny jelenlegi éllovasa áll majd, aki már az előző választás idején is csak kevéssel maradt le John McCain mögött. Massachussets egykori kormányzója most minden erejével azon van, hogy bebizonyítsa, le tudja győzni az elnököt, és működőképes alternatívát képes nyújtani a nemzetnek. „Barack Obama cserbenhagyta Amerikát. Válság idején vette át az ország irányítását, és a gondok megoldása helyett azóta csak rontott a helyzeten” – fogalmazott Romney egyik múlt heti beszédében.

Ha tehetné, az elnöki szék mormon várományosa bizonyára az egész vita alatt közvetlen ellenfelére, Obamára koncentrálna, nem valószínű azonban, hogy partnerei ezt engedni fogják. Tim Pawlenty volt minnesotai kormányzó különösen nagy erőbedobással igyekszik megszerezni Romney skalpját. Az országos szinten viszonylag kevéssé ismert politikus, aki rendre az utolsók közt szerepel a közvélemény-kutatók rangsorain, veszélyes taktikát választott: rögtön a nagyvadat célozta meg. Pawlenty többször is „Obamneycare”-nek nevezte a konzervatív választók által különösen gyűlölt egészségbiztosítási törvényt, utalva rá, hogy Romney kormányzósága idején hasonló szabályozást vezetett be. A stratégia akár be is válhat, hiszen Romney, aki egy teljes ciklust töltött az ország egyik leginkább liberális államának élén, eleve gyanús a szélsőségesebb republikánusoknak.

Michelle Bachman minnesotai képviselő ugyan hivatalosan még nem szállt be a versenybe, gyakorlatilag azonban több hónapja kampányol a jelöltségért. Ez Bachman első komoly megméretése, és mivel a Tea Party kedvencét az ország közvéleménye leginkább ellentmondásos kijelentéseiről ismerheti (egy alkalommal például a holokauszthoz hasonlította az államadósság növekedését), ha itt nem tudja magát komoly, elfogadható jelöltként prezentálni, mindent elveszíthet.

Jelentős a tét Newt Gingrich számára is. A konzervatív párt nagy öregjét sokan már leírták, hiszen múlt héten kampánystábjának több fontos vezetője lemondott, miután a politikus és felesége inkább kéthetes hajóútra mentek szavazatszerző országjárás helyett. Nem segít, hogy Gingrich neve mára jócskán megkopott, amelyhez házassági problémái, a több százezer dolláros luxuskiadásokról szóló híresztelések és az idő múlása egyaránt hozzájárultak. Az egykori házelnök talán csak egy utolsó nagy előadással győzheti meg politikai és főként pénzügyi támogatóit, hogy kampányának még nincs vége.

Hiányzók természetesen ezúttal is vannak: Jon Huntsman egykori utahi kormányzó és Obama kínai nagykövete úgy nyilatkozott, mivel még nem hivatalos jelölt, nem szeretne vitába szállni, Sarah Palin volt alelnökjelölt pedig, aki szintén nem nyilatkozott ez idáig egyértelműen szándékairól, jelenleg éppen az egész országot átszelő busztúrán vesz részt, ezért nem lehet ott New Hampshire-ben.

The Telegraph (telegraph.co.uk)

Először mutatnak majd öngyilkosságot földi televízió képernyői Nagy-Britanniában – írja a The Telegraph. A dokumentumfilmet a BBC mutatja majd be, készítője pedig Sir Terry Pratchett, a világhírű fantasyszerző. Sir Terry maga is halálos betegségben szenved, és jelenleg a támogatott öngyilkosság britanniai engedélyezéséért kampányol.

A tévé képernyői kendőzetlenül mutatják majd, ahogy a 71 éves Peter Smedley megissza a halálos keveréket, majd felesége karjaiba omlik a svájci Dignitas öngyilkosklinika egyik szobájában. Sir Terry elkísérte a beteget, de nem csupán a dokumentumfilm kedvéért: maga is elhozta az intézmény jelentkezési lapját, bár még nem írta alá.

„Filmet készítek, ráadásul még egy könyvet is meg kell írnom – magyarázta kétkedése okait az író. – Egyelőre még nem hoztam végleges döntést, kétpercenként meggondolom magam.” Sir Terry azt is elmondta, ha mégis úgy dönt, kioltja saját életét, jobban szeretné, ha azt hazájában, Nagy-Britanniában tehetné meg, és akkor, amikor ő szeretné – a legtöbb külföldi Dignitas-vendég ugyanis kénytelen a szükségesnél jóval hamarabb cselekedni, mivel később már nem tudnák vállalni az odautazást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.