Kényszergyógykezelik a rendőrök támadóját

Kényszergyógykezelés alá helyezték azt a férfit, aki rendőrökre <a href="http://www.mno.hu/portal/790186" target="_blank"><strong>támadt</strong></a> még pénteken Vácott – közölte a Pest Megyei Főügyészség sajtószóvivője kedden.

MNO
2011. 06. 14. 9:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kállai Gábor elmondása szerint a múlt pénteki történet, amelyben „rendőri fegyverhasználat” is történt, több évre nyúlik vissza. Az elkövető ellen 2003-ban kábítószerrel való visszaélés miatt indult eljárás, és letöltendő szabadságvesztésre ítélték. Ezt sérelmezte, ezért szabadulása után megkereste azt a rendőrt, aki elfogta. Ekkor a férfit elmebetegnek nyilvánították, ezért kényszergyógykezelésre ítélték.

A kezelés befejeztével, miután gondoksági felügyeletét is megszüntették, ismét megkereste az őt elfogó rendőrt, aki azóta nyugdíjas lett. A férfi elment az egykori rendőr házához, és megfenyegette a rendőr édesanyját, ezért feljelentették – mondta a szóvivő. Utóbbi eset miatt akarták előállítani a váci rendőrök múlt pénteken, de ellenállt. Szatyrából elővett egy 10-12 centiméteres konyhakést és egy villáskulcsot, ezekkel fenyegette a rendőröket. Az intézkedő rendőrök ezután három figyelmeztető, majd hét célzott lövést adtak le, de az elkövető elmenekült. Néhány utcával arrább egy másik járőr – figyelmeztető lövés után – célzott lövéssel lábon lőtte, így sikerült elfogni.

Hétfő délelőtt elrendelték a férfi ideiglenes kényszergyógykezelését. Kállai Gábor elmondása szerint ez harminc napot jelent, de figyelembe véve az ismétlődő magatartás tényét, vélhetően az eljárás végéig tart ez a kényszerintézkedés. Ha az orvosok hamarabb gyógyulttá nyilvánítanák, átszállítják egy másik büntetés-végrehajtási intézetbe – tette hozzá. Az elkövetőt hivatalos személy elleni erőszak miatt kettőtől nyolc évig tartó szabadságvesztésre is ítélhetik – hangsúlyozta Kállai Gábor. Az ügyészség szóvivője azt is elmondta, hogy a rendőrök fegyverhasználatának jogosságát a váci rendőrkapitányság vizsgálja, de a Pestvidéki Nyomozó Ügyészség elsődlegesen azt állapította meg: a rendőrök nem követtek el bűncselekményt.

A Hirado.hu péntek este számolt be arról, hogy rendőrökre támadt egy férfi Vácon. A hírportált egy olvasó tájékoztatta: munkából ment hazafelé, amikor a lakásától 30 méterre egy csapat fegyveres rendőr üldözött egy fegyveres férfit, „majd combon lőtték”. Egy sarokkal odébb többek szerint öt-hét lövés is dördült, és 10-20 ezres bankjegyeket szórt el a menekülő háromnegyed három körül – tette hozzá.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.