Késik a háborús bűnökkel vádolt elnök gépe

A szudáni elnök késve érkezik hétfőn kínai látogatására, s tervezett találkozóját kínai kollégájával aznap már nem tartják meg – tudta meg az AFP a pekingi külügyminisztériumtól, amely nem közölte, hogy a tárgyalást mikorra halasztották el.

MNO
2011. 06. 27. 9:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) által háborús bűnök vádjával körözött Omar el-Besir érkezésének terv szerinti időpontja után hat órával még semmilyen információ nem volt arról a kínai fővárosban, hogy gépe mikor száll le. Szudán pekingi nagykövetsége sem tudott tájékoztatást adni. Besirt a tervek szerint fogadja kínai hivatali kollégája, Hu Csin-tao (Hu Jintao), valamint a második számú közjogi méltóság, Vu Pang-kuo (Wu Bangguo) parlamenti elnök.

Kína sok bírálatot kapott amiatt – egyebek közt az Egyesült Államoktól –, hogy fogadni készül az ICC által körözött Besirt. Csütörtökön a kínai külügyminisztérium szóvivője közölte: nem várható országától, hogy kiadja a bíróságnak a szudáni elnököt, minthogy Kína nem tagja az ICC-nek. Besir elnök az eredeti tervek szerint június 30-ig marad Kínában. Pekingnek különleges kapcsolata van Szudánnal, mert az afrikai országok közül ebben a kőolajban gazdag államban fektetett be a legtöbbet, de afrikai kereskedelmi partnereinek sorában is a harmadik.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.