Kínos baki: férfinak hitte az ausztrál miniszterelnököt

Kínos bakit követett el a dalai láma kedden Canberrában: úgy utalt az ausztrál miniszterelnökre, mintha a politikus férfi lenne. Előzőleg Julia Gillard közölte, hogy nem fogadja a tibeti vallási vezetőt.

MNO
2011. 06. 14. 12:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ha az Önök miniszterelnöke érdeklődik a vallási kérdések iránt, akkor hasznos lenne egy ilyen találkozó, ha nem, én nem kérek hivatalos találkozót tőle” – mondta a 75 éves tibeti buddhista vezető. Angol nyelvű nyilatkozatában a mondat végi névmás hímnemű alakját használta.

Ekkor gyorsan odalépett hozzá kíséretének egy tagja, és a fülébe súgta a megfelelő alakot. „Ó, akarom mondani, tőle” – javította ki magát a tibeti vezető, immár a helyes, nőnemű formát használva. Az újságírók arról kérdezték a dalai lámát, mit szól hozzá, hogy Julia Gillard nem fogadja őt.

Ausztrália első női miniszterelnöke elmondta, hogy a dalai láma az elmúlt öt évben négyszer járt hivatalos úton Ausztráliában; volt, amikor találkozott vele a kormányfő, és volt, amikor nem. Julia Gillard hozzátette, ennek nincs köze Kínához, ez az ausztrál kormány önálló döntése. Ausztrália élénk kereskedelmi kapcsolatokat ápol Kínával.

Peking rendszerint élesen tiltakozik az ellen, hogy a világ bármely országában hivatalosan fogadják a tibeti buddhisták szellemi vezetőjét. A kínai vezetés azzal vádolja a száműzetésben élő tibeti vezetőt, hogy Tibet függetlenségéért, a vízkészletei miatt stratégiai jelentőségű terület Kínától való elszakadásáért küzd.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.