Kivételes alkotásokat tekinthetnek meg

A magyar képzőművészet számos fontos alkotása, tankönyvekből ismert jelentős alkotók, köztük Mednyánszky, Egry, Gulácsy, Rippl-Rónai és Iványi-Grünwald művei láthatók június 18-tól a balatonfüredi Vaszary Villában a Kecskeméti Képtár vendégkiállításán.

MNO
2011. 06. 14. 9:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar festészet aranykorának tartott, 1896 és 1945 közötti időszakból származó mintegy hetven kép egy része korábban Nemes Marcell híres műgyűjtő és kereskedő adományaként került a Kecskeméti Képtárba, amely szeptember 11-ig Balatonfüredre kölcsönadta az alkotásokat – olvasható a fürdőváros honlapján.

A kiállításon szinte minden jelentős iskola festményei láthatók lesznek: a nagybányaiak, a szolnoki, a kecskeméti művésztelep, a gödöllői kör, illetve a Nyolcak, utóbbiak képviseletében Czigány Dezső, Czóbel Béla és Márffy Ödön művei. Szerepelnek olyan alkotók képek is, akiket kevéssé lehet sorolni irányzatokhoz, iskolákhoz, ezek közé tartozik Rippl-Rónai József, Vaszary János és Gulácsy Lajos. A Farkas István–Glücks Ferenc-hagyaték révén Mednyánszky László, Farkas István és Nagy István képei is szerepelnek, akárcsak Barcsay Jenő és Egry József alkotásai.

A magyar festészet klasszikusai – Mednyánszkytól Barcsayig című kiállítás anyagát több száz festményből válogatták ki, a képek teljes listája a város honlapján olvasható. A tárlaton fontos főművek is láthatók lesznek, köztük Faragó Géza Tungsram-plakátterve, Czigány Dezső sorozatindító Ady-portréja, Mednyánszky László Ágrólszakadt című alkotása, Farkas István Fiatal részeg költő az anyjával, Tóth Menyhért Kereszten című festménye, vagy Mednyánszky László híres csavargósorozata, amely külön termet kap. A füredi kiállítás után jó néhány alkotás már a Szépművészeti Múzeumban nyíló tárlaton szerepel majd.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.