Különleges osztaggal kell védeni a tigriseket

Különleges osztag felállításával kívánja megvédeni Banglades a végveszélyben lévő bengáli tigrist, amelynek legnagyobb, mintegy négyszáz egyedből álló populációja az indiai–bangladesi határ mentén húzódó Sundarban mangroveerdőiben él.

MNO
2011. 06. 14. 10:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A háromszáz tagú egység többnyire a nemzeti park körül fog járőrözni. A döntés hónapokkal azt követően született meg, hogy tigrisbőröket és tetemes mennyiségű csontot foglaltak le a hatóságok – évtizedek óta ez volt a legnagyobb fogás. Mostanáig nem az orvvadászatot tartották a bangladesi tigrisállományt fenyegető legfőbb veszélynek, az idei eset azonban felkeltette a gyanút, hogy szervezett orvvadász banda garázdálkodik a mangroveerdőben.

Az illetékes hatóság elismerte, hogy nincs elég emberük, forrásuk és gyakorlatuk, hogy szembeszálljanak a vadorzókkal, akik egyre kifinomultabb módszerekkel állítanak csapdát a tigriseknek. Haszán Mahmud, a bangladesi környezetvédelmi és erdészeti miniszter régóta esedékesnek nevezte az új természetvédelmi különítmény felállítását – közölte a BBC hírportálja.

Az állatvédelmi egységet (Wildlife Crime Control) nagyrészt egy 36 millió dolláros világbanki hitelből hozzák létre. A különítmény feladata lesz a mindinkább elharapódzó illegális vadállat-kereskedelem megfékezése is. Tagjait kiképezik, és megfelelő felszereléssel látják majd el.

Ebben a hónapban a bangkoki repülőtéren Bangladesből érkező bőröndökben édesvízi teknősök és krokodilok százait foglalták le a vámtisztviselők.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.