Kúszik lefelé az olajár

Csökkent hétfőn reggel a nyersolaj ára a befektetőknek arra a felerősödött aggodalmára, hogy lassul a gazdaságnövekedés az Egyesült Államokban és a többi fejlett ipari országban. Árgyengítő volt az a várakozás is, hogy a vezető olajexportáló Szaúd-Arábia növeli majd olajkivitelét.

MNO
2011. 06. 13. 8:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Röviddel 9.30 óra előtt az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 26 cent csökkenéssel 118,52 dolláron állt. A nyugati féltekén irányadó WTI amerikai könnyűolajfajta hordónkénti ára 37 centtel 98,92 dollárra süllyedt. Egy hete hétfőn a Brent 114,48 dolláron, a WTI 99,01 dolláron zárt. Még pénteken egy szaúdi napilap azt írta, hogy Szaúd-Arábia egyoldalú lépéssel napi 8,66 millió hordóról 10 millió hordóra emelheti kibocsátását. Ez enyhített a befektetők félelmén, akik a Kőolaj-exportáló Országok szervezetének (OPEC) eredménytelen szerdai találkozóját követően a világpiaci kínálat szűkülése miatt kezdtek el aggódni. Ugyancsak pénteken a kartell arra figyelmeztetett, hogy az év hátralevő részében a szervezet olaja iránti kereslet meghaladhatja a kínálatot. Az OPEC havi jelentésében arról tájékoztatott, hogy számításai szerint az év második felében az OPEC olaja iránti világpiaci kereslet átlagosan napi 30,7 millió hordóra nőhet, ami több a szervezet májusi napi 28,97 millió hordós becsült termelésénél. Az 1,73 millió hordós különbség megfelel Franciaország napi olajfelhasználásának.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.