Lemondhat szomszédunk miniszterelnöke

Nem zárható ki Mikola Azarov ukrán miniszterelnök lemondása, mivel az államelnöki hivatal szerint a kormány politikája megmerevedett, és a kabinet nem vállalja a felelősséget a soron következő, népszerűtlen reformokért – írta keddi számában a Szegodnya című ukrán napilap.

MNO
2011. 06. 14. 11:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kijevben megjelenő újságot az államelnöki hivatalból egy magát megnevezni nem akaró forrás úgy tájékoztatta, hogy Viktor Janukovics elnök környezetének megrendült a kormányba vetett bizalma. Az államelnöki hivatalnak – az informátor szerint – korábban az volt a véleménye, hogy a kabinet működése ugyan nem túl jó, ám alkalmas arra, hogy levezesse az államfő tevékenysége kapcsán felhalmozódó feszültséget. Az elnök környezetében azonban manapság már az a vélemény, hogy a kormány munkája kedvezőtlenül befolyásolja Janukovics társadalmi megítélését – olvasható az írásban.

A cikk szerint jelenleg még nem tudható pontosan, hogy mikor következik be a miniszterelnök lemondása. Ez megtörténhet akár ősszel, de akár már a legközelebbi napokban is – emlékeztet a lap, amely azt sem zárja ki teljesen, hogy Azarov továbbra is a helyén marad, mert – mint írja – Janukovics egy múlt heti rendezvényen elismerően szólt a kormányfő erőfeszítéseiről a gazdasági helyzet stabilizálását illetően.

Az államelnöki hivatalban lévő forrás ugyanakkor az újságot arról tájékozatta, hogy már négy jelölt neve is felmerült, akik szóba jöhetnek Azarov utódaként. E szerint a kormányfői tisztségre Andrij Kljujev első miniszterelnök-helyettes a legesélyesebb, őt követi Borisz Kolesznyikov miniszterelnök-helyettes, Szerhij Arbuzov jegybankelnök és Olekszandr Vilkul, Dnyipropetrovszk megye kormányzója. Az utóbbival kapcsolatban a lap megjegyzi, hogy Janukovics újabban feltűnően jó véleménnyel van a tevékenységéről.

Az ukrán kormány lehetséges átalakításával kapcsolatban a lap azt állítja, hogy a kormányzó Régiók Pártjában (PR) valószínűnek tartják az intézkedései miatt sokat támadott oktatási miniszter, Dmitro Tabacsnik leváltását, jóllehet – mint Azarov esetében – ez sem tekinthető teljesen biztosnak.

Az újság úgy tudja, hogy az ukrán kormány még a nyár folyamán meghozza a régóta tervezett népszerűtlen reformintézkedéseket, beleértve a nyugdíjkorhatár felemelését. A cél az, hogy az államfő és a PR népszerűségcsökkenése lehetőleg még őszig elérje a mélypontot, s ezt követően, a 2012 őszén esedékes parlamenti választásokig a párt mind listán, mind az egyéni körzetekben megszerezze a mandátumok több mint felét – írta a kijevi lap.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.