Majdnem egy százalékkal csökkent az infláció

Szerbiában 13,4 százalékra csökkent a májusi éves szintű infláció az áprilisi 14,7 százalékról – az ország statisztikai hivatalának hétfői bejelentése szerint.

MNO
2011. 06. 13. 17:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A havi szintű fogyasztói áremelkedés 0,4 százalék volt az áprilisi 0,6 százalék után. Múlt héten csütörtökön a szerb központi bank 50 bázisponttal, 12,0 százalékra szállította le az alapkamatot. Ezt akkor azzal indokolta, hogy az infláció a csúcsára ért, a következő hónapokban már mérséklődik. A bank több mint egy év után először hajtott végre kamatcsökkentést.

Augusztus óta a bank nyolcszor emelt kamatot, rendre a növekvő inflációra hivatkozva. Mirko Cvetkovics szerb miniszterelnök, aki egyben a pénzügyminiszteri posztot is betölti, a közelmúltban azt mondta, hogy az év végére már csak egy számjegyű lesz az infláció. Tavaly 10,3 százalék volt az infláció Szerbiában.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.