Megint az angolnák dobhatnak mentőövet

Ha az idén nem számíthat állami forrásra a balatoni halgazdálkodás a közcélú feladatai ellátásához, az angolnafogás lesz a túlélés záloga a jövő évi költségvetésig, amikor már muszáj lesz ezekhez a feladatokhoz forrást rendelni – nyilatkozta Puskás Zoltán, a közelmúltban szerkezetátalakításon átesett cég vezérigazgatója az MTI-nek.

MNO
2011. 06. 13. 11:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit (BHN) Zrt. a most végrehajtott szerkezetátalakítás után kiemelt szerepet szán a horgászturizmusnak. A tó ökológiai egyensúlyának megőrzéséért felelő társaság külön igazgatóságot hozott létre az ezzel járó feladatok ellátásra, hiszen bevételének több mint fele, közel 400 millió forint a horgászjegyek értékesítéséből fakad – mondta Puskás Zoltán, a cég élére három hónapja kinevezett vezérigazgató. A cégvezető szerint a Balatoni Halászati Zrt.-ből 2009 végén kivált, a halászati jogot megöröklő BHN közfeladatainak ellátásához évente minimum százmilliós állami forrásra lenne szüksége, ennek tavaly a töredékét kapta meg, az idén pedig egyelőre semmit.

A társaság sorsa már tavaly is a Sió-zsilipnél elhelyezett angolnacsapda fogásától függött, ez azonban hosszú távon nem oldja meg a cég finanszírozásának kérdését. Az igen jól értékesíthető, idegenhonos halfajt utoljára 1991-ben telepítették a Balatonba, amelyből a becslések szerint még 1000-2000 tonna található a tóban. Tavaly a nagy vízeresztéseknek köszönhetően rekordfogással 200 tonnát emeltek ki, de az idén örülnének, ha ennek a felét sikerülne teljesíteni.

Halőrzésre már nem is jutott elég ember

A balatoni halászati cégnek pár évvel ezelőtt még 200 alkalmazottja és 12 hajóból álló hajóflottája volt, a közfeladatokat továbbvivő BHN azonban már csak 65 fős dolgozói létszámmal és 7 darabból álló hajóflottával látja el a feladatait. A nonprofit cég közfeladatainak egyike a haltetemek eltávolítása a Balatonból, ami éves szinten 30 millió forintba kerül. Forrás hiányában részben a cég halőrei és halászai végezték az idei tavaszi halelhullás utáni takarítást, ami azzal járt, hogy a halőrzésre nem jutott elég ember, miközben az orvhalászat, orvhorgászat mit sem veszített a „népszerűségéből”.

A halőrök és vízirendőrök évente 10-12 kilométer illegálisan lerakott hálót gyűjtenek be. A vezérigazgató szerint a megfelelő halőrzéshez a 12 fős halőri állomány egyébként is kevés, további 8 fővel kellene bővíteni a létszámot. A BHN a halászflottájával ökológiai szemléletű halászatot folytathat, amelynek alapvető célja az őshonos halaktól életteret elvonó idegenhonos halak – busa, angolna, ezüstkárász, amur, törpeharcsa – eltávolítása.

Meg kell menteni a busákat

A vezérigazgató hangsúlyozta, a cég legsürgetőbb feladata az egyre több bajt okozó, havaria helyzettel fenyegető busaállomány lehalászása. Azonban ez támogatás nélkül nem megy, mivel – a rossz értékesíthetőség miatt – minden kifogott kilogrammon 200 forint vesztesége keletkezik a társaságnak. A BHN jelenleg úgy tud spórolni, hogy visszafogja a busa halászatát, miközben a tóban elöregedő busaállomány miatt egyre nő a 20-40 kilogrammos, tavasztól őszig partra sodródó busatetemek száma.

Puskás Zoltán a balatoni halállomány szabályozásában fontosnak tekinti a keszegállomány frissítését, és az őshonos halállomány felfuttatását, ezért már idén megkezdték a kis-balatoni nyurgaponty és compó telepítését. Változtatni szeretne azon, hogy a Balaton partján nem lehet balatoni halat kapni, új halboltok, halsütödék nyitásával megszervezve a lakossági halellátást. Az ehhez szükséges árualap a Balaton vízgyűjtőjén található halastavakból, szelektív állományszabályozó halászatból, illetve a Kis-Balatonról származna. A cég Balatonon végzett halászatának szelektivitása 95 százalékosra tehető, vagyis néhány százalékban mindig akad a zsákmányban egyéb halfaj is. Ez a helyi igények kielégítésére elegendő, de a turisztikai szezon kiszolgálására nem – tette hozzá magyarázatul.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.