Megszüntetnék a körbetartozásokat a törvény módosításával

A körbetartozásokat is megoldaná a kormány a közbeszerzési törvény módosításával. A parlament előtt lévő javaslat csak az elvégzendő munka 25 százalékáig engedélyezné alvállalkozók szerződtetését. A Magyar Iparszövetség üdvözli a kormány szándékait, Vadász György elnök szerint azonban nem csak az építőiparban jelent súlyos problémát a körbetartozás.

MNO
2011. 06. 27. 10:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alvállalkozók bontották az M43-as autópályát 2010-ben. Kaposváron pedig a Virágfürdő felújítását végző kisvállalkozóknak tartozott 150 millió forinttal a fővállalkozó megbízottja, ezért estek neki az útnak. Az építőiparban a körbetartozások összértékét tavaly 400 milliárd forintra becsülték.

A körbetartozások visszaszorítása az egyik célja a közbeszerzési törvény idei módosításának is. A javaslatot június elején nyújtotta be a nemzeti fejlesztési miniszter. A módosítás a hosszú alvállalkozói láncok kialakulását akadályozná meg. Eddig bármennyi alvállalkozót be lehetett vonni egy beruházásba, ezt most az elvégzendő munka mennyisége alapján korlátozná a kormány. Egy vállalkozás csak az elvégzendő munka egynegyedéig vonhatna be alvállalkozót, efölött az érintett cégnek már ajánlattevői minőségben kell részt vennie a közbeszerzési eljárásban.

Vadász György, a Magyar Iparszövetség elnöke azt mondta: a lánc- és körbetartozások miatt több tízezer vállalkozás van veszélyben Magyarországon, és nem csak egy területen jellemző a probléma. „Azon kereskedelmi partnereknél, ahol annak ellenére, hogy például az agrárpiaci rendtartás előírja, hogy 30 napon belül fizetni kell, tehát 30 napon túl nem lehet fizetni napi termékeket, például kenyeret, ezzel szemben a nagy bevásárlóláncok kihasználják monopolhelyzetüket és a 30 nappal szemben 3-4 hónapos fizetési határidővel fizetnek. Az a nem könnyű helyzetben lévő termelő tartja el, vagy biztosítja a forgóeszközöket ezen nagy cégeknek, akiknek a versenyhelyzete sokkal rosszabb” – nyilatkozta a Magyar Iparszövetség elnöke.

Vadász György úgy véli: a problémát csak a törvény szigorú betartatásával lehet megoldani. A kormány tavaly már módosította a szabályozást, jelenleg a fővállalkozó addig nem számlázhat a saját munkájáért, amíg hitelt érdemlően nem igazolja, hogy kifizette az alvállalkozókat.

(HírTV)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.