Milliárdról álmodoznak, pedig most vannak igazán nagy bajban + Képek + Videó

Ha azt vesszük, hogy nincs világverseny, mely előtt ne merülnének fel problémák a létesítmények építésének ütemével kapcsolatban, akkor tulajdonképpen meg sem kellene lepődnünk a lengyel–ukrán rendezésű futball Európa-bajnokság felől érkező hírek kapcsán. Eddig „csak” az UEFA fenyegetőzött az Eb elköltöztetésével, most viszont egy lengyel szervezet is megerősítette: ha a jelenlegi ütemet tartják a szervezők, Kelet-Európa biztosan nem rendezi meg első kontinensviadalát.

Gabay Balázs
2011. 06. 13. 5:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Célegyenesben vagyunk. Nagy munkát végeztünk, de még sok teendő áll előttünk. Megtörténhet, hogy egyes utakat nem sikerül időre átadni, vagy a stadionok kicsit később fognak elkészülni a tervezettnél, de ez nem nagyon aggaszt minket.” A fellengzős kijelentés hallatán még akkor is kinyílna a bicska az emberek többségének a zsebében, ha az egyik lengyel stadion építkezésén dolgozó burkolótól hangzott volna el. Hát meg akkor, ha az UEFA főtitkára engedi meg magának a nagyképű hangnemet! Gianni Infantino szavai tökéletesen tükrözik az Európai Labdarúgó-szövetség álláspontját: ha egyszer a lengyelek és az ukránok elnyerték a jogot a rendezésre, nincs az az Isten, hogy elvegyék tőlük azt.


Pedig a rendező országok szénája igen rosszul áll. A szakemberek egyöntetű véleménye alapján már az felért egy csodával, hogy a – magyar pályázatot lenullázó – UEFA a kelet-európai párosnak adta az Európa-bajnokságot. Tavaly októberben egy ciprusi sportvezető hatalmas botránnyal fenyegette meg a szervezetet: azt állította, bizonyítani tudja, hogy 2007-ben az UEFA döntőbizottságának több tagja is kenőpénzzel a zsebében voksolt a lengyel–ukrán pályázatra. A vádat végül nem tudták bizonyítani, a szervezet pedig csendben meghúzta magát.

Már négy éve tudták, hogy baj van

Az Eb-rendezés elnyerését követően csigalassúsággal kezdődtek meg a munkálatok a stadionokban, azonban rögtön az elején nyilvánvalóvá vált, hogy a szervezők nem fogják tudni tartani az ígért határidőket. Miután 2007-ben a lengyel sportminiszter bejelentette, hogy késni fognak egy-két létesítmény átadásával, az UEFA illetékesei megfenyegették a rendezőket, ha nem javul a helyzet, a sportág történetében először vissza fogják vonni a rendezési jogot. Ennek nyomatékosítására maga Michel Platini UEFA-elnök is a helyszínre utazott, és bősz fejcsóválás közepette sarkallta aktívabb munkára a lengyel szövetség vezetőit.


Idén januárban a sportvezető már újra a rendezők vállát lapogatta, és úgy fogalmazott: „a felkészülés gyors üteme biztosíték arra, hogy időben elkészül a szükséges infrastruktúra”. Ezt a – meglepően – pozitív képet rombolta le szerdán a lengyel Legfelsőbb Ellenőrzési Kamara (NIK), mely közleményben tudatta, hogy olyan elmaradásokkal küzdenek az Eb-házigazdák, mely komolyan veszélyezteti az esemény zavartalan lebonyolítását. A lengyel „számvevőszék” jelentéséből kiderül, hogy a varsói és a gdanski stadiont késve fogják átadni, egyes létesítmények építésével kapcsolatban pedig jogi problémák merültek fel. Ennél is nagyobb gond, hogy az Eb-pályázatban felvázolt útépítések közül három kulcsfontosságú autópályaszakaszt sem fognak időben átadni, sőt gyorsforgalmi utak sem készülnek majd el a megadott határidőre.

Se autópálya, se vasút

Megfelelő alternatívát jelentene az országot majdan elárasztó szurkolók milliói számára a vasút, a lengyelek azonban itt is a totális kudarc felé haladnak. A NIK-jelentés szerint Varsóban a „nyugati” és a „keleti”, Poznanban pedig a „Fő”-pályaudvar építési munkálatai olyan ütemben haladnak, hogy még akkor is rakni fogják a betonelemeket, amikor már minden Eb-vendég hazautazott.


Fotók: Reuters


Hogy még egy szeget üssön a kontinensviadal koporsójába, a kamara közölte, az idei büdzsében nem különítettek el elegendő összeget az Európa-bajnokság biztonsági költségeire. Utóbbi azért komoly probléma, mert szinte nem telik el úgy hét a lengyel bajnokságban, mely ne a futballhuligánok „tevékenykedéséről” szólna. Legutóbb például a lengyel kupa döntőjének lefújását követően özönlöttek a pályára a Legia Warszava maszkos szurkolói, akik csapatuk győzelmének ünneplése közben nem feledkeztek meg a rendőrökről, és a poznani „kollégákról” sem.



Donald Tusk miniszterelnök kemény fellépést ígért az Eb idejére, azonban a tervezett szankciók nem tűnnek túl elrettentőnek: a legkeményebb szurkolói kihágást a lengyel büntető törvénykönyv 700 euróval „honorálná”, melyet a helyszínen kellene leszámolni. Nem túl valószínű, hogy bárki is ekkora összeggel a zsebében érkezik majd a mérkőzésekre, főleg nem azok, akik ellen a törvényt alkalmaznák.

Az UEFA nyoni székházában a fenti problémák mákszemnyire zsugorodnak, úgy tűnik senki sem tart a csúszástól, és az egyre közelebb kerülő totális blamától. Ehelyett inkább már azt összesítik, mekkora nyereséggel zárulhat a 2012-es kontinensviadal. A számológép már 1,3 milliárd eurót mutat. Csak nehogy véletlenül felébredjenek.

(Forrás: MTI, poland2012.net, uefa.com)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.