Mosóczi László állította le, Nyitrai Zsolt indította el

Üzembe helyezték a MÁV Zrt. távközlési üzemeltetését támogató, 350 millió forintos beruházással kialakított új rendszerét csütörtökön a budapesti távközlési főnökségen.

MNO
2011. 06. 30. 10:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A régi rendszert Mosóczi László, a MÁV Zrt. vezérigazgató-helyettese állította le, az újat Nyitrai Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) infokommunikációs államtitkára indította el. Az átadást megelőző sajtótájékoztatón Nyitrai Zsolt hangsúlyozta, hogy az informatikai rendszer átadása mérföldkő a MÁV modernizálásában, európai színvonalat képvisel, és lehetővé teszi az eddigi papíralapú adminisztráció átvitelét elektronikus formára. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a Digitális Megújulás Cselekvési Tervben meghatározott fő célokat, az esélyegyenlőség megteremtését, a versenyképesség növelését, az átláthatóságot szolgálja a MÁV új rendszere, amely erősíti a cégcsoportnál az üzleti szemléletet, költséghatékony működést tesz lehetővé, és növeli az utasok biztonságát.

Mosóczi László, a MÁV Zrt. vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy az új rendszer összefogja a vasúti közlekedés fontos területeit, és biztosítja az egységes távközlési felügyeleti rendszer megvalósulását, gyors hibaelhárítást tesz lehetővé.

A MÁV Zrt. vezérigazgató-helyettese beszámolt arról, hogy három évvel ezelőtt született meg a döntés a rendszer kialakításáról, ezt követően kétfordulós közbeszerzési eljárást indítottak, 2009 decemberében a legkedvezőbb ajánlatot adó NETvisor Zrt. nyerte el a munkát. 2010-ben kötötték meg a megvalósítására szóló szerződést, 2011 áprilisában megkezdődött a fejlesztés teszt- és próbaüzemelése.

Az MTI kérdésére válaszolva Mosóczi László elmondta, hogy a 350 millió forintos beruházáshoz még további 40 millió forintos költség társul, amely a GSM-R rendszerhez való kapcsolódást teszi majd lehetővé. A tervek szerint egy éven belül a központi adatbázist minden szakszolgálat feltölti, és ekkorra valósulhat meg a papíralapú adminisztráció teljes elektronizálása.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.