Negyvenöt százalékkal nőttek a mezőgazdasági árak

Áprilisban 45,2 százalékkal nőttek az agrártermékek termelői árai az egy évvel korábbihoz képest a márciusi 48,2 százalékos emelkedés után. A növényi termékek ára 59,1, az élő állatoké és az állati termékeké 19,9 százalékkal emelkedett az idén áprilisban – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.

MNO
2011. 06. 14. 7:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2011. január–áprilisban az agrártermékek termelőiár-szintje 45,0 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit; a növényi termékek ára 62,6, az élő állatoké és állati termékeké 15,2 százalékkal nőtt.

Áprilisban a gabonafélék termelői ára 87,6 százalékkal emelkedett, míg márciusban még az egy évvel korábbi duplájánál is magasabb volt, miután egy hónap alatt csaknem a negyedével csökkent az árszint – igaz az aratás előtti hónapokra jellemző kis forgalom mellett. Az ipari növények termelői ára 28,6, ezen belül az olajnövényeké 41,5 százalékkal nőtt tavaly áprilishoz mérten.

A burgonya termelői ára 52,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, miközben felvásárlási ára több mint duplájára, a közvetlen lakosságnak való értékesítés pedig kevesebb mint negyedével nőtt, közölte a KSH.

A zöldségfélék ára a márciusi 17,5 százalékos növekedés után áprilisban kisebb mértékben, 4,0 százalékkal emelkedett a tavaszi enyhe időjárás kedvező hatása nyomán. Ebben az időszakban még elhanyagolható az ipari vásárlás, a termékek feldolgozás nélkül kerülnek a fogyasztókhoz.

A gyümölcsök termelői ára áprilisban 69,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, elsősorban az alma magasabb ára miatt (ebben az időszakban még nincs más hazai termésű gyümölcs).

A vágóállatok termelői áremelkedésének üteme 19,8 százalékosra gyorsult áprilisban az előző havi 14,1 százalékról. A vágómarha áremelkedése az előző havi 36,5 százalékról 52,2 százalékra, a vágósertésé 7,5-ről 12,7 százalékra gyorsult. A vágósertés felvásárlási ára áprilisban átlagosan 311,9 forint volt kilogrammonként. Ez 20 forinttal haladta meg a januári szintet. A baromfiárak emelkedése 16,7-ről 21,2 százalékra gyorsult márciusról áprilisra. Az állati termékek árai 20 százalékkal magasabbak voltak az előző év áprilisához viszonyítva, ezen belül a tyúktojás ára 1,6 százalékkal csökkent, a tejé viszont 23,4 százalékkal nőtt. A tehéntej felvásárlási ára 87,2 forint volt literenként, a tavaly júniusi mélypontnál megközelítőleg 19 forinttal több. Az egyéb állati termékek közül a méz felvásárlási átlagára egy év alatt 19 százalékkal nőtt, jelenleg kilogrammonként 819,8 forint.

Idén január–áprilisban a gabonafélék ára 92,9 százalékkal haladta meg a 2010. azonos időszakit. A zöldségfélék árában 11,2, a gyümölcsökében 57,6 százalékos növekedés történt az előző év január–áprilisához képest. A vágóállatok termelői ára 14,4, az állati termékeké 16,9 százalékkal emelkedett – jelentette kedden a KSH.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.