Nem lenne értelme a jegybanki programnak

Ekkora korrekció mellett még nem valószínű, hogy a Fed újabb kötvényvásárlási programot indítson a júniusban lejáró QE2 után – írta a CNBC-nek a legendás hedge fund menedzser, David Tepper. A guru szerint egy újabb likviditásnyújtó jegybanki programnak amúgy sem lenne sok értelme, az ugyanis csak az energia- és élelmiszerárakat hajtaná fel – olvasható a Portfolio.hu-n.

MNO
2011. 06. 12. 14:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A részvénypiacok még számottevő mértékben eshetnek, mielőtt a Fed egy újabb kötvényvásárlási program elindítására szánná el magát – írta e-mailben a szeptembert követő (és Tepper raliként is emlegetett) részvénypiaci szárnyalást is megjósoló hedge fund guru, David Tepper a CNBC-nek. Ha például az S&P 500 esne még néhány száz pontot (több tíz százalékot) és jelentősen romlanának a finanszírozási feltételek, akkor talán a Fedben elgondolkodnának egy újabb „Quantitative easing” (QE) elindításán. Ám ha így is lenne, egy újabb jegybanki likviditásbővítő program csupán további élelmiszer- és energiaár-emelkedéshez vezetne.

Az Appaloosa Management vezetője tavaly szeptemberben úgy nyilatkozott, a piacoknak mindenképp szárnyalniuk kell, vagy azért, mert jól teljesít a gazdaság, vagy mert ellenkező esetben a Fed segítheti meg a piacokat, ahogy az végül meg is történt két hónappal később (a QE2 elindításával). Bár egyre többen spekulálnak egy újabb Fed-programra, egy QE3-ra, mivel az amerikai lakásárak egy újabb mélypont felé közelednek és a munkanélküliség aránya tartósan magas szinten ragadhat, Tepper szerint az S&P 500 6 százalékos korrekciója egyelőre kevés a QE3-hoz.

(portfolio.hu)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.