Nem változott az infláció az eurózónában

Stagnált az euróövezeti infláció júniusban, a fogyasztói árak májushoz hasonlóan 2,7 százalékkal nőttek éves szinten – derül ki az Eurostat csütörtökön közölt gyorsbecsléséből. <br /><br />

MNO
2011. 06. 30. 12:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elemzők valamivel magasabb, 2,8 százalékos éves inflációra számítottak.

Az Eurostat gyorsbecslésében nem közöl a fogyasztói árak havi változására vonatkozó számokat.

A közös valuta térségében áprilisban, 2,8 százalékon tetőzött az éves infláció azután, hogy az árdrágulás a 2010. augusztusi 1,6 százalékról fokozatosan nőtt. Elemzők a növekedést elsősorban az energia-, élelmiszer- és nyersanyagárak emelkedésével magyarázták.

A júniusi inflációs adat továbbra is jóval az Európai Központi Bank (EKB) „2 százalék körüli, ám azt meg nem haladó” cél fölött van, így elemzők szinte biztosra veszik, hogy az EKB július 7-i kamatdöntő ülésén ismét kamatot emel. Jean-Claude Trichet, az EKB elnöke az elmúlt két hétben rendre a kamatdöntésre utaló „erős éberség” kifejezést használta, amikor az inflációs veszélyről beszélt.

Egy esetleges 25 bázispontos kamatemeléssel 1,50 százalékra nőne az EKB irányadó kamatlába. Legutóbb áprilisban emelt kamatot az EKB kormányzótanácsa azt követően, hogy közel két évig rekordalacsonyan, 1,00 százalékos szinten állt a kamatláb.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.