Nőtt a lakossági forint- és csökkent a devizahitelek állománya

Az idén májusban a szezonálisan nem igazított adatok szerint a háztartások az előző hónaphoz hasonlóan forintban több hitelt vettek fel, mint amennyit törlesztettek, azaz nettó hitelfelvevők voltak, míg devizában többet törlesztettek, mint amennyit felvettek, azaz nettó törlesztők voltak – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön. <br /><br />

MNO
2011. 06. 30. 7:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A háztartások hitelállománya tranzakciókból eredően 10,4 milliárd forinttal mérséklődött, ezen belül a forinthitel-felvétel 27,5 milliárd forinttal haladta meg a törlesztéseket, a devizahitelek állománya ugyanakkor 37,9 milliárd forinttal csökkent.

Az MNB közleménye szerint a hónap folyamán a háztartások mind forintban, mind devizában kevesebb betétet helyeztek el, mint amennyit kivettek. A betétállomány 23,1 milliárd forinttal csökkent, forintbetétek esetében 12,1 milliárd, a devizabetéteknél 11,0 milliárd forint nettó kivonásra került sor.

A nem pénzügyi vállalatok forintban kevesebb hitelt vettek fel, mint amennyit törlesztettek, míg devizában nettó hitelfelvevők voltak, hitelállományuk összességében – az átértékelődéstől és az egyéb volumenváltozástól megtisztítva – csökkent. Emellett forintbetéteik állományát az előző hónaphoz képest növelték, míg devizában kevesebb betétet helyeztek el, mint amennyit kivettek, betétállományuk ezek eredőjeként áprilishoz hasonlóan nőtt.

A nem pénzügyi vállalatok forinthiteleinek állománya májusban 36,7 milliárd forinttal csökkent, míg devizahiteleiké 25,1 milliárd forinttal nőtt. Hitelállományuk összességében – az átértékelődéstől és az egyéb volumenváltozástól megtisztítva – 13,5 milliárd forinttal csökkent. A nem pénzügyi vállalatok betétállománya 31,7 milliárd forinttal nőtt; 50,4 milliárd forint nettó forintbetét-elhelyezés és 18,7 milliárd forint nettó devizabetét-kivonás történt.

A külföldi kötelezettségek állománya májusban a hitelintézetek mérlegfőösszegének 28,7 százalékát tette ki a jegybank közleménye szerint.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.