Rendkívül ritka halat fogtak Bátánál

Ismét lapátorrú tokot fogtak a Dunában: az egzotikus halfaj példánya ezúttal Bátánál került egy hivatásos halász hálójába.

MNO
2011. 06. 02. 20:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A ritka példányt május 23-án éjszaka fogták ki, a halász több évtizedes tapasztalat birtokában sem ismerte fel – mondta Mórocz Attila, a Duna–Dráva Nemzeti Parknak a halfajt másnap hajnalban azonosító természetvédelmi őre. A bátai – valószínűleg hím – hal teste 40, orra 30 centiméter hosszú volt, és körülbelül három kilogrammot nyomott.

A Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján is szereplő lapátorrú tok (Polyodon spathula) Amerikában őshonos, élőhelye elsősorban a Mississippi. A legnagyobb példányok hossza a két métert is meghaladhatja, súlya a 80 kilogrammot is elérheti; lapos, idegvégződésekkel sűrűn behálózott, megcsontosodott porcból álló orra teszi jellegzetessé.

A most hálóba akadt példány nagy valószínűséggel Romániából származott, ahol elterjedt az ízletes húsú, gyorsan növekvő faj tenyésztése. Feltételezések szerint egy jelentősebb esőzés nyomán bemosódott néhány halastó a Dunába, ahová így tokhalak is kerültek. Magyarországon egyedül a szarvasi Halászati és Öntözési Kutatóintézetben tenyésztenek kísérleti célból lapátorrú tokot – közölte a természetőr.

A fajjal nem először találkoztak dunai halászok: 2011. januárban Sződligetnél már fogtak egy példányt, és meg nem erősített információk szerint Komáromnál és Százhalombattánál is zsákmányoltak az egzotikus halból. Mivel planktonokkal táplálkozik, horgászni szinte lehetetlen. Mórocz Attila elmondta: a lapátorrú toknak a jelenlegi ismeretek szerint a dunai halfajokkal nincs problémája, tekintve, hogy nem ugyanaz a táplálékbázisuk. A faj inkább az ázsiai eredetű busának lehet táplálékkonkurense, de mivel eddig csak néhány példány fordult elő, nem veszélyezteti a busaállományt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.