Sajnos, a baktériumoknak nincs szabadnapjuk

A Tagesspiegel ismerteti egy drezdai orvosprofesszor történetét, aki az ünnepnapok miatt nem tudta elérni az Ehec fertőzés elleni küzdelem főhadiszállását, a berlini Robert Koch Intézetet. A Die Welt ismerteti a CDU-n belüli mind élesebbé váló elégedetlenséget a kancellárral szemben.

2011. 06. 13. 9:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Die Welt (welt.de)

A konzervatív német napilapban K. Frigelj, H. Crolly, P. Issig, O. Dittmann, T. Vitzthum Létezik egy központi probléma: Angela Merkel című cikkében foglalkozik a kormánypártok tagjainak elkeseredettségével.

Szégyen, tanácstalanság, düh és elkeseredettség. Nemritkán ilyen érzelmek szélsőséges változataival szembesülnek mostanában a CDU és a CSU vezető politikusai. A párttagoknak számos kérdése lenne a vezetésükhöz, de csak ritkán kapnak kielégítő válaszokat. Az alábbi beszámolók bemutatják, milyen hatalmas hitelességi problémával kell szembenézniük. Ráadásul jól látható az is, képtelenek jól kommunikálni azt, amit el szeretnének érni.

Münster-Hiltrupban 400 CDU-tag találkozott, hogy egy konferencián vitatkozzon az energiapolitikáról. Az előadók között megjelent Norbert Röttgen környezetvédelmi miniszter és tartományi CDU-elnök is. Henning Aretz esseni CDU-elnök annyit mondott a miniszter előadása után, hogy az nagyon tetszett neki. De szeretne hangot adni egyik félelmének, nevezetesen, hogy aggódik pártja hitelessége miatt.

Fél évvel ezelőtt energiapolitikai koncepcióként az erőművek üzemidejének meghosszabbítását adták el, most az új koncepció lényege az atomerőművek gyors kikapcsolása. Ez a rövid időn belüli két nagy fordulat problémája egy olyan időszakban éri a pártot, amikor ezzel egy időben megszüntette a védkötelezettséget, megszegte az euróval kapcsolatos ígéretét, és másként viselkedik az ENSZ BT-ben, mint a nyugati szövetségesek. „Én azért említem ezeket a problémákat, mert nagy az elbizonytalanodás a körünkben” – fogalmazott Aretz.

„A hatalom arroganciája” jellemzi a kereszténydemokratákat – fogalmazott Thomas Strobl, Baden-Württemberg tartomány CDU pártigazgatója. 58 éven keresztül irányították a tartományt, és magukat ott Baden-Württemberg pártnak nevezték. Csak a tartományban több tagjuk volt – több mint 70 000 –, mint az egész országban a Zöldeknek. De az egykori erőből alig érezhető valami. Peter Hauk tartományi frakcióvezető drasztikusan fogalmaz pártja állapotáról. Szerinte ezért a válsághelyzetért a kancellár is felelős. A brémai választási vereség után szerinte kevéssé meggyőző volt a pártelnök hibaelemzése. A CDU-nak ugyanis nemcsak a városokban akadnak problémái, hanem mindenütt veszít választóiból.

„Létezik egy központi probléma: Angela Merkel” – fogalmaz egy hamburgi kereszténydemokrata, aki neve elhallgatását kérte. A párt februári katasztrofális veresége óta a hamburgi CDU folyamatosan keresi a felelőst. Akik szerint a kancellárt is felelősség terheli ezért, szerintük nincs koncepciója Németország jövőjéről.

Merkel csak mellékesen képviseli a hagyományos CDU-értékeket, és mindent elkövetett, hogy ne legyen utódja. Egy másik párttag úgy látja, az országos pártot túlzottan Merkelre szabták, nem igazán sikeres az együttműködés a koalíciós partnerrel, s hiányzik a kormány egységes cselekvési iránya.

Der Tagesspiegel (tagesspiegel.de)

A liberális berlini napilap Ünnepnap: az orvos nem tudott jelenteni egy fontos részletet az Ehec-ügyben című cikkében tudósít annak okairól, miért volt olyan nehéz kideríteni a baktériumfertőzés hátterét.

Gerhard Ehninger, a drezdai egyetemi klinika igazgatója áldozócsütörtökön (június 2-án) megpróbált egy fontos információt eljuttatni a berlini Robert Koch Intézethez (RKI). Az RKI forródrótján megtudta, hogy a szakértőket hétfőig nem lehet elérni. Ennek oka: az ünnep utáni napot mindenki kivette, és a hétvégén sem dolgozott senki.

Pedig Ehningernek igen értékes tippje volt. Páciense pontosan tudta, hogy mikor és hol fertőződött meg. Május 9-én egy darßi étteremben. Egy családi találkozó alkalmával két további családtag is megfertőződött, akiket Lübeckben kezeltek.

S egy további súlyos Ehec-eset, amely feltűnt Ehninger klinikáján, szintén egy másik rügeni étteremben vette kezdetét. Az éttermek egymáshoz közel esnek, lehetett átfedés a beszállítók között – vélekedett a klinika igazgatója. A fertőzés kiváltójának megtalálása nem tűnt nehéznek. Amint fogalmazott, elvárta volna, hogy a szakértők mindent elkövessenek, hogy a fertőzés gócpontját megtalálják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.