Sérülékeny a gazdaság, a nemzetközi piacokon múlik a fellendülés

A gyártás, valamint az idegenforgalom és a szállodaipar várakozásainak köszönhető, hogy a magyar munkaerő-piaci mutató – ha csekély mértékben is – pozitív kilátásokat mutat a harmadik negyedévre – derül ki a Manpower munkaerő-piaci felméréséből.

MNO
2011. 06. 14. 10:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az összesítés szerint azonban még mindig inkább kivárás jellemzi a munkaadókat, a mutató ugyanis plusz 1 százalékon áll. Ez 2 százalékpontos csökkenés a tavalyi év azonos időszakában mért értékhez és az előző negyedévhez viszonyítva, továbbá megegyezik a 2011 első negyedévében mért adattal. A megkérdezett 751 munkaadó 11 százaléka a következő három hónapban munkaerő-felvételt tervez, míg 10 százalékuk elbocsátást. A munkaadók 75 százaléka viszont nem tervez változást a következő negyedévben.

Optimizmus

A gyártás és a vendéglátóipar tervezi a legnagyobb munkaerő-felvételt. Mindkét szektor mutatója 9 százalékon áll. A gyártás munkaerő-felvételi kedve az elmúlt negyedévekben is kiugróan magas volt a többi iparághoz képest: az előző negyedévben 12, míg egy éve 8 százalék volt. A vendéglátóipar optimizmusa jelentősen erősödött, az előző negyedévben, ugyanúgy, mint egy évvel ezelőtt, mindössze 4 százalékon állt a mutató, így a kiugróan magas – 9 százalékos – mostani adat nem magyarázható kizárólag szezonális hatásokkal.

A legrosszabb eséllyel azok indulnak a munkaerőpiacon, akik a nagy- és kiskereskedelem területén próbálnak elhelyezkedni, itt ugyanis mínusz 5 százalékon áll a mutató, ami jelentős csökkenést mutat az előző év azonos időszakában mért plusz 2 százalékos adathoz, és az előző negyedévi 0-hoz képest. Ugyancsak negatív kilátások jellemzik a köz- és szociális szférát, ahol mínusz 3 százalékot mutat az előrejelzés.

Észak-Magyarország az élen

Az adatokból kiderül, hogy Észak-Magyarországon a legnagyobb a munkaerő-felvételi kedv: a mutató plusz 8 százalékot jelez a következő negyedévre. Ez az adat azért is különösen pozitív, mert egy évvel ezelőtt még negatív tartományban, mínusz 1 százalékon állt. Ugyanakkor az Észak-Alföldön éppen fordított a tendencia: az egy évvel ezelőtti plusz 9 százalékról mínusz 8 százalékra zuhant a régió munkaerő-piaci mutatója.

„Törékeny egyensúlyi helyzetként” – kommentálta a magyarországi adatokat Kiss Judit, a Manpower ügyvezetője. Az adatok jól mutatják, hogy a közeli jövőben nem várhatók látványos változások, tette hozzá. Egyes területeken fellendülés, növekedés tapasztalható, ahogy például most a gyártásban, de a magyar gazdaság még mindig sérülékeny, így kis idő múltán akár visszaesés is lehet. „Sok múlik azon, hogy a nemzetközi piacok, különösen a német ipar, hogyan teljesít. Ha jól, akkor a magyar cégek számára is megnyílnak a lehetőségek” – vélekedett Kiss Judit.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.