Több tízezren a királyi reformok ellen

Több marokkói városban zajlottak vasárnap tüntetések, amelyek résztvevőinek egy része a király által bejelentett reformintézkedésekkel kapcsolatos elégedetlenségének adott hangot, de sokan vonultak az utcára az uralkodó elképzeléseit támogatók is.

MNO
2011. 06. 27. 6:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legtöbb ember az észak-afrikai ország legnagyobb városában, Casablancában gyűlt össze, a belügyminisztérium becslései szerint több tízezren, és az egy héttel ezelőtti demonstrációval szemben most jóval magasabb volt a király reformtervét pártolók száma. VI. Mohamed tíz napja közölte, hogy bizonyos jogköröket átruház a parlamentre, illetve a kormányra, és július 1-jén népszavazást tartanak, amelyen az ország polgárai véleményt nyilváníthatnak az alkotmány reformjáról. A marokkói társadalomban azóta is éles vita folyik arról, hogy a király valódi demokratikus változásokat akar-e, vagy a népszavazás nem más, mint porhintés. Az ellenzék egyes körei azt várták, hogy az uralkodó az összes jogkörét átadja a megválasztott hatalomnak, és így lesz ténylegesen parlamenti monarchia az észak-afrikai országban. VI. Mohamed azonban továbbra is felügyelni kívánja a biztonsági szerveket, a hadsereget és a vallási ügyeket.

Az elmúlt napokban erőteljes médiakampány bontakozott ki VI. Mohamed politikai irányvonalának támogatására, aminek következtében érezhetően jelentősen növekedett a királypártiak száma. Marokkóban februárban kezdődtek a változásokat követelő megmozdulások, de ellentétben a más észak-afrikai országokban történtekkel, ezek erőszak nélkül zajlottak.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.