Túlkoros – kizárták az IMF-versenyből az izraeli bankelnököt

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatósága kora miatt kizárta a pénzintézet vezérigazgatói posztjára pályázók köréből az izraeli központi bank elnökét, így csak két jelölt maradt a megüresedett tisztségre: Christine Lagarde francia pénzügyminiszter és Agustin Carstens mexikói jegybankelnök – közölte hétfőn a testület két tagja.

MNO
2011. 06. 14. 4:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 24 tagú igazgatóság nem volt hajlandó a 67 éves izraeli jegybankelnök kedvéért változtatni azon a szabályon, hogy csak 65 év alattiak pályázhatnak a vezérigazgatói posztra, így kizárta a versenyből Stanley Fischert. Két igazgatósági tag azt mondta, hogy Fischer jelöléséhez újra kellene kezdeni a jelölési folyamatot, engedélyezve a korhatár feletti jelöltek indulását.

Az igazgatóság később közleményében megerősítette, hogy Lagarde-ra és Carstensre szűkítette a jelöltek névsorát, és velük találkozik Washingtonban, majd június 30-án kiválasztja közülük a legerősebb jelöltet. A testület tájékoztatójában nem tett említést Fischerről.

Az IMF előző vezérigazgatója, a francia Dominique Strauss-Kahn május 19-én lemondott, mert szexuális bűncselekményekkel gyanúsították meg. Az érvényes szavazati eljárás szerint az európai országok és az Egyesült Államok nagyobb súllyal érvényesíthetik az akaratukat. A BRICS-országok, vagyis Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika május végén nyilatkozatban támogatták az „elavulttá vált íratlan szabályok elhagyását”, miszerint az IMF vezetőjének európainak „kell” lennie.

Lagarde-ot támogatják a szavazatok egyharmadát birtokló európai országok, illetve egy tucatnyi más állam is rá szavazna. Carstent egy tucat latin-amerikai ország támogatja. Kettejük közül a francia pénzügyminisztert tartják esélyesebbnek. Megválasztása esetén ő lesz az IMF első női vezetője.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.