Úgy tűnik, lassan visszatér a polgárok szavazókedve

Hétfő reggel ismét kinyitottak a szavazóhelyiségek Olaszországban, hogy folytassák a vasárnap megkezdett referendumot.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/790056" target="_blank"><strong>• A súlyos vereség után jöhet a következő pofon + Képek</strong></a>

MNO
2011. 06. 13. 9:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A választópolgároknak négy kérdésre kell igennel vagy nemmel szavazniuk. A vízszolgáltatás privatizációjával kapcsolatban két kérdésről, az atomerőművek újranyitásáról és a kormánytagok mentelmi jogáról nyilváníthatnak véleményt. Ahhoz, hogy a népszavazás érvényes legyen, a szavazópolgárok abszolút többségének kell leadnia a szavazatát, vagyis a szavazatok 50 százaléka plusz egy voks kell ahhoz, hogy eredményesnek nyilvánítsák a népszavazást. Az elmúlt tizenhat évben egyetlen olasz népszavazás sem volt érvényes a túl alacsony részvétel miatt. Most viszont megvan az esélye annak, hogy eredményes legyen a referendum, hiszen az első választási napon, amely reggel nyolctól este tízig tartott, a választópolgárok 41,1 százaléka adta le voksát.

Az olasz választási szokások szerint hétfőn is lehet szavazni reggel nyolctól délután három óráig. A népszavazáshoz szükséges ötszázezer aláírást a víz közvagyoni státusának fenntartását szorgalmazó civil mozgalom gyűjtötte össze, az Antonio Di Pietro vezette Értékek Olaszországa (IdV) párt támogatásával.

A Silvio Berlusconi kormányfő vezette politikai erők számára különösen az a kérdés lehet sorsdöntő, amely arról kérdezi meg a választásra jogosult olasz polgárokat, hogy a miniszterelnök hivatalos teendőinek ellátása „törvényes akadálya-e” annak, hogy bűnügyi tárgyaláson legyen jelen. Berlusconi ellen jelenleg három eljárás is folyik, köztük a Rubygate néven ismertté vált botrány, aminek kapcsán azzal gyanúsítják a kormányfőt, hogy szexuális viszonyt létesített egy kiskorú lánnyal.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.