78 lövés, 11 Molotov-koktél – folytatódik a maratoni tárgyalás

A nyári ítélkezési szünet előtti utolsó két tárgyalási napot tartják a héten a romák elleni támadássorozat büntetőügyében a Pest Megyei Bíróságon; kedden a debreceni menekülttábor elleni támadás bizonyítási eljárását folytatják le, szerdán pedig a négy vádlott elmeszakértői vizsgálatának eredményét ismertetik.

MNO
2011. 07. 11. 5:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Pest Megyei Főügyészség 12 vádpontból álló, 95 oldalas vádirata szerint Kiss Árpád elsőrendű, Kiss István másodrendű és Pető Zsolt harmadrendű vádlott eddig ismeretlen negyedik társukkal 2008. március 7-ére virradóra kiraboltak egy besenyszögi hivatásos vadászt, majd az elrabolt és átalakított fegyverekkel lőgyakorlatokat tartottak.

Mint írták, Kiss Árpád elhatározta, hogy a Mauser golyós puskát éles helyzetben is kipróbálja, ezért 2008. június 2-ára virradó éjjel 260 méter távolságról kétszer rálőtt a debreceni menekülttábor második emeleti szobájának egyik világos ablakára; a helyiségben egy szerb–montenegrói állampolgárságú roma házaspár lakott, de nem sérültek meg.

A keddi tárgyaláson a sértett tanúvallomásával folytatódik ennek a cselekménynek a bizonyítási eljárása. A vádirat szerint a menekülttáborra leadott lövések után a vádlottak célzott támadásokat indítottak a rabolt fegyverekkel romák által lakott házak, majd kimondottan emberek ellen; kilenc helyszínen 78 lövést adtak le, és hét helyszínen tizenegy Molotov-koktélt hajítottak el. A bűncselekményekben a hat halálos áldozaton kívül öten életveszélyesen megsérültek. A nyomozók szerint a tettesek 55 ember testi épségét veszélyeztették.

Kedd délutánra újra beidézték azt a három fiatalt, akik múlt heti tanúvallomásukban azt mondták, egy árnyalakot és egy fegyverrel menekülő embert láttak 2008. december 15-én a Borsod megyei Alsózsolcán. Az a támadás a romák elleni bűncselekmény-sorozat hatodik cselekménye volt, amelynek során egy fiatalember életveszélyesen megsérült.

Szerdán a vádlottak pszichológiai és elmevizsgálatának eredményét ismertetik a szakértők, majd a bíróság egy hónap ítélkezési szünet után folytatja a monstre pert a 2009. február 22-i tatárszentgyörgyi, az április 22-i tiszalöki és az augusztus 3-i kislétai gyilkosság bizonyítási eljárásával.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.