A romániai „politikai kártyajátékban” mindig a magyarok a Fekete Péterek

A román politikai pártokban erős a hajlandóság arra, hogy a lakosság magyarellenes érzéseinek meglovagolásával próbáljanak maguknak támogatókat szerezni – állapították meg a Tusnádfürdőn zajló Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) egyik pénteki tematikus beszélgetésének előadói.

MNO
2011. 07. 22. 18:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A „magyar kártya” – a román–magyar viszony depolitizálásának esélyei címmel tartott beszélgetésen Valentin Stan politológus, a Bukaresti Tudományegyetem tanára úgy vélekedett: a romániai „politikai kártyajátékban” mindig a magyarok a Fekete Péterek. A politológus Traian Basescu román államfőnek arra a kijelentésére utalt, miszerint a magyar kisebbség akadályozta meg azt, hogy az ország közigazgatási reformja a román többség akarata szerint alakuljon. A politológus szerint az efféle szereposztáson a román többség is veszít.

Hozzátette: a civilizált Európában sehol nem épült stabil építmény arra az elvre alapozva, hogy a „többség mindent visz”. „Nem lehet semmibe venni a kisebbségek akaratát csak azért, mert nekik kevesebb szavazatuk van” – jelentette ki Valentin Stan.

Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) alelnöke azt kifogásolta, hogy a romániai parlamenti pártok mindig más-más kártyajáték szabályai szerint nyúlnak a magyar kérdéshez. Az „ügyeletes ellenzék” mindig keményebben játssza ki a magyar kártyát, mint a hatalmon lévők.

Eckstein-Kovács Péter, a román államfő kisebbségügyi tanácsadója szerint a romániai politikai pártok magyarokhoz fűződő viszonya attól függ, hogy szükség van-e a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szavazataira. Valamennyi előadó egyetértett abban, hogy illúzió a román–magyar viszony depolitizálásában reménykedni.

Eckstein-Kovács emlékeztetett: szociológiai felmérések igazolják a román társadalomban szunnyadó, magyarokkal szembeni elutasítást. Álláspontja szerint a politikusoknak nem benzint, hanem vizet kellene locsolniuk a szunnyadó parázsra.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy lehet-e jobb a román–magyar államközi viszony, mint a Románián belüli román–magyar viszony, Szilágyi Zsolt úgy vélekedett: az államközi viszony nem vonatkoztatható el az erdélyi magyarság helyzetétől.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.