A török nőknek azt kell tenniük, amit férjük mond

A más vallásúak, a homoszexuálisok és az iszlamisták elutasításra találnak a török társadalom jelentős részénél – derül ki egy friss közvélemény-kutatásból, amely rávilágít az egykor mindenható hadsereg hanyatló tekintélyére is.

MNO
2011. 07. 22. 16:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az isztambuli Bahcesehir Egyetem által készített felmérés a hétköznapi élet, a vallás és a politika kérdéseire keresett választ 1600 választópolgár körében. A válaszokból kiderül, hogy 48 százalékuk nem akar keresztény szomszédot; 54-54 százalék elutasítja, hogy zsidó vagy iszlamista legyen a szomszédja. Ateista szomszédról pedig a megkérdezettek 64 százaléka nem akar hallani. A török lakosság 61 százaléka bűnnek tartja, ha egy nő fürdőruhában mutatkozik a strandon. Hetvenhét százalék pedig úgy véli, hogy a tudomány és a vallás közötti ellentmondások esetében végül a vallás álláspontjának van igaza. Csaknem minden negyedik megkérdezett megértéssel viszonyul a többnejűséghez, amelyet az iszlám vallás ugyan megenged, ám a török törvények tiltanak.

Kétharmad úgy véli, hogy a feleségnek azt kell tennie, amit a férje mond. Csaknem egyharmad szerint a nők egy része időnként megérdemel egy kis verést. Nyolcvannégy százalék nem akar homoszexuális szomszédot, 68 százalék pedig még élettársi viszonyban élő párok szomszédságát is elutasítja. A politikai jellegű kérdésekre adott válaszok a hadsereg tekintélyének további megcsappanásáról tanúskodnak. Tíz évvel ezelőtt még a megkérdezettek 84 százaléka bízott a fegyveres erőkben – mára ez az arány 75 százalékra apadt. Sajtóhírek szerint ennek elsődleges oka tisztek részvétele az – iszlamista gyökerű – Erdogan-kormány megdöntésére szőtt állítólagos puccstervekben.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.