Az MNG Sanghaj, Bécs és New York felé kacsingat

A következő években Sanghajban és Szöulban, majd tervei szerint Bécsben és New Yorkban mutatkozik be a Magyar Nemzeti Galéria (MNG), cserébe a távol-keleti partnerintézmények is nagykiállításokat küldenek Budapestre – mondta el az MTI-nek adott interjújában Csák Ferenc főigazgató.

MNO
2011. 07. 22. 15:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Tavaly új kiállítási stratégiát fogadtunk el a Nemzeti Galériában, és ebben ötéves kiállítási programot állítottunk fel” – emlékeztetett a múzeumot 2010 óta vezető Csák Ferenc. Mint hozzátette, készülő nagyszabású tárlataik – többek között egy Ferenczy Károly- és egy Derkovits-életműkiállítás – csak alapos, akár többéves előkészítés után kivitelezhetők, és az állami támogatások csökkenése is újfajta kiállítási stratégiát, előrelátóbb tervezést tesz szükségessé.

„A nagyvállalatok általában évente egyszer döntenek a támogatási portfóliójukról, ezért nekünk két-három esztendőre előre fel kell tudnunk mutatni azokat a kiállításokat, amelyeket támogatásra ajánlunk” – hangsúlyozta. Elmondása szerint az eddiginél jóval nagyobb súlyt kívánnak helyezni a nemzetközi kapcsolatokra. Az első lépés ezen az úton a tavalyi londoni kiállítás volt, ahol az MNG már önállóan jelent meg a Szépművészeti Múzeum nemzetközi anyaga mellett. „Egyszerre kell a nemzetközi kapcsolatainkat úgy alakítani, hogy felhívjuk a figyelmet a magyar művészetre, és ennek az alapját Magyarországon megteremteni” – szólt a feladatokról a főigazgató.

Mint felidézte, a jelenleg látható Munkácsy- és Markó Károly-kiállítások nem kerülték el a külföldi kurátorok figyelmét, de a Nemzeti Galéria is folyamatosan próbálja ezeket a jelentős anyagi ráfordítással létrejövő „művészeti termékeket” a figyelmükbe ajánlani.

Csák Ferenc programja szerint a hosszú távú nemzetközi menedzsment eredményeképp lépésről lépésre egyre komolyabb múzeumok, egyre komolyabb kurátorok segítenek majd bekapcsolni a magyar művészetet a nemzetközi vérkeringésbe.

A főigazgató két külföldi együttműködési programról is beszámolt. Jövő év decemberére az MNG gyűjteményének előző századfordulós magyar festészeti anyaga meghívást kapott a Sanghaji Művészeti Múzeumba (Shanghai Art Museum). A kínai közönség mintegy 25 magyar művészt ismerhet meg: az anyag gerincét Munkácsy Mihály képei alkotják, de a tárlat Rippl-Rónaitól Ferenczy Károlyon át kitekintést nyújt majd egészen az 1920-as évekig. „Úgy gondoltam, ha az anyag Kelet-Ázsiában jár, érdemes lenne egy következő bemutatót is megszervezni, és felvettem a kapcsolatot a szöuli Kortárs Művészeti Nemzeti Múzeummal (National Museum of Contemporary Art). A tervek szerint 2013 nyarán az anyag Sanghajból Dél-Koreába utazik, kiegészülve 25-30 kortárs magyar alkotással az MNG gyűjteményéből, így két nagyon fontos távol-keleti kulturális központban is látható lesz a Nemzeti Galéria kiállítása” – árulta el a főigazgató.

Csák Ferenc kitért az együttműködések másik oldalára is: a magyar bemutatkozásért cserébe az MNG-ben 2013 februárjában a Sanghaji Művészeti Múzeum anyagából nyílik kiállítás, majd 2014 elején a szöuli múzeum reprezentatív kortárs kollekciója érkezik, kiegészítve klasszikus koreai műtárgyakkal. „Ettől a nagyszabású kelet-ázsiai programtól azt várjuk, hogy további rangos külföldi intézmények is felfigyeljenek a magyar képzőművészetre. Hasonló tervekkel rendelkezünk Bécsben: a 2014-es Munkácsy-évforduló kapcsán szeretnénk az osztrák főváros egyik múzeumában kiállítást rendezni, 2014-ben vagy 2015-ben pedig New York egy nagy múzeumában mutatkoznánk be a sanghajihoz hasonló anyaggal” – szólt távolabbi terveiről az MNG vezetője, aki egy további projektről is beszélt: a londoni Tate-tel a múzeumpedagógia és intézményi szakemberképzés területén alakul együttműködési program.

Mint Csák Ferenc megjegyezte, az MNG fontos célja, hogy ezeket a nemzetközi projekteket kormányzati források nélkül bonyolítsák le. „Úgy tűnik, a távol-keleti programok esetében ez megvalósítható. A kínai és koreai vállalatok komolyan részt vesznek a magyar gazdaság fejlesztésében, és a magyar cégeknek is fontos helyszín mind Sanghaj, mind Szöul, ezért bízunk abban, hogy ezeknek a gazdasági szereplőknek az aktív szerepvállalásával biztosítható a programok költségvetése” – beszélt a kezdeményezések gazdasági hátteréről.

A főigazgató azonban hozzátette: szeretnék, ha nyugat-európai mintára lehetőleg minél kisebb állami támogatással vagy anélkül tudnának nagykiállításokat szervezni Magyarországon is. A modell meghonosításában már vannak sikereik: az MNG november végén nyíló Ferenczy-kiállításánál például 10 százaléknál kisebb lesz az állami források aránya, míg az augusztus 31-ig látható Munkácsy-tárlatot állami támogatás nélkül rendezték meg.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.