Megérkezett Hollandiába az utolsó délszláv háborús bűnös

Leszállt a rotterdami repülőtéren pénteken délután az a repülőgép, amely az utolsó feltételezett délszláv háborús bűnöst, Goran Hadzsicsot szállította Hollandiába – jelentette az ANP holland hírügynökség. Hadzsicsot ezt követően nem sokkal hágai börtönébe vitték – közölte a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnök ügyében ítélkező hágai Nemzetközi Törvényszék.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/798873" target="_blank"><strong>• Kiadták Hadzsicsot a hágai Nemzetközi Törvényszéknek + Képek</strong></a>

MNO
2011. 07. 22. 13:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hadzsicsot, aki a horvátországi szerbek bábállamának, a Krajinai Szerb Köztársaságnak az elnöke volt, a Belgrádtól száz kilométernyire északra, a vajdasági Fruska Gora hegységben, Krusedol falu közelében szerdán fogták el a szerb titkosszolgálat (BIA) emberei, majd Belgrád kiadta a hágai törvényszéknek. Hadzsicsot megérkezése után Szerbia hollandiai konzuljának a jelenlétében átadták a törvényszék és az ügyszég képviselőinek. Ezt követően a törvényszék Rotterdamtól 20 kilométerre lévő hágai börtönébe szállították.

A törvényszék bejelentette, hogy Hadzsics első meghallgatása hétfő délután négy órakor lesz. Ismertetik vele a vádakat, és megkérdezik tőle, hogy bűnösnek tartja-e magát. Ha Hadzsics nem akar válaszolni, akkor 30 napos gondolkodási időt kap, és akkor ismét felteszik neki ezt a kérdést, és ha Hadzsics mindegyik vádpontban bűnösnek vallja magát, nem tartanak tárgyalást, csak ítéletet hoznak.

A hágai Nemzetközi Törvényszéken 2004 nyarán készült el a vádirat ellene, amelyben 14 vádpontban háborús és emberiesség elleni bűntettekkel vádolják. A törvényszék szerint Hadzsics felelős azért, hogy a jugoszláv néphadsereg (JNA) és szerb szabadcsapatok a mai Horvátország keleti részén a horvát függetlenségi háborúban (1991–1995) megöltek több száz embert – horvát hadifoglyokat –, több ezer embert elűztek, táborokba zártak, megkínoztak, bántalmaztak, kifosztottak.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.