Milliárdok folytak be

A Dél-Alföldön kissé növekedett az adóalanyok száma az elmúlt fél évben, elsősorban az adószámos magánszemélyek és a társas vállalkozások száma lett több; és a vámbevételek tekintetében is sikeres félévet zárt a régió – hangzott el a NAV Dél-alföldi Regionális Adó-, Vám- és Pénzügyőri Főigazgatósága félévet értékelő pénteki sajtótájékoztatóján Szegeden.

MNO
2011. 07. 22. 14:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Papp István regionális adófőigazgató elmondta: a gazdálkodási tevékenységet folytató adóalanyok száma a régióban 2011. június végén 238,9 ezer volt, több mint 4 ezerrel, 1,8 százalékkal haladta meg az előző év első félévének végén nyilvántartottat. Az ellenőrzésekről kifejtette: a befejezett több mint 15 ezer vizsgálat során mintegy 15,7 milliárd forint nettó adókülönbözetet állapítottak meg. A megállapított adókülönbözet 3,5 százalékkal csökkent, csakúgy mint a jogerős adókülönbözet, ami 1,9 százalékkal lett kevesebb. Az elvégzett ellenőrzésekhez kapcsolódóan kivetett ellenőrzési szankció azonban csekély mértékben, 1,1 százalékkal növekedett tavalyhoz képest. A hátralékok nagysága stagnál, összesen több mint 131 548 millió forint a régióban. Ezek közt egyre több a kis tartozás. A jövőben a hátralékkal rendelkezők számának csökkentése lesz a cél, és próbálják a kisebb tartozásokat is behajtani, így nemcsak a nagy adózókat keresik majd fel – hangsúlyozta.

A végrehajtásból 16 milliárd forint folyt be, amelynek több mint 60 százaléka adó, 35 százaléka járulék, 5 százaléka vám, magán-nyugdíjpénztári, illeték, valamint csőd- és felszámolási eljárásból származó pénz. Márkus András pénzügyőr dandártábornok a NAV dél-alföldi regionális vám- és pénzügyőri főigazgatója értékelésében kifejtette: a bevételek tekintetében sikeres félévet zárt a Vám- és Pénzügyőri Főigazgatóság, hiszen a vám és jövedéki szakterületen 118 százalékban teljesült az adott időszakra előírt bevételi összeg.

A részletekről szólva kifejtette: a régió illetékességi területén a vámeljárások száma emelkedett, hiszen míg 2010 első félévében 18 585 export és 10 655 import vámkezelés történt, addig 2011 azonos időszakában az export vámkezelések száma 22 296, az importé 12 012 volt. A határon és belterületen végzett ellenőrzésekből több mint 17 ezer esetben derült fény jogsértésre, amelyekhez kapcsolódóan 760 millió forintot meghaladó bírságot szabtak ki. A felderített jogsértések 65,41 százaléka és a bírságösszeg 29,17 százaléka kapcsolódott a szerb határátkelőkön végzett ellenőrzésekhez. Az esetszámok 34,59 százaléka, továbbá a bírságösszeg 70,83 százaléka pedig a román határszakaszon és a belterületen végzett ellenőrzésekre vonatkozott.

A felderített 251 bűncselekmény legnagyobb hányada a csempészet volt, számos esetben előfordult szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése, bélyeghamisítás, jövedéki orgazdaság, visszaélés jövedékkel, közokirat-hamisítás, visszaélés lőfegyverrel, lőszerrel, továbbá kábítószer- és embercsempészet. A bűncselekmények elkövetési értéke meghaladta a 200 millió forintot, míg a lefoglalt termékek értéke 175 millió forint volt. Továbbra is a jövedéki termékek vezetik a lefoglalások listáját. 2011-ben eddig 208 869 doboz cigarettát foglaltak le összesen 130 millió forint értékben a pénzügyőrök. A lefoglalt alkoholtermékek mennyisége azonban csökkent.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.