Nem engedi a hajót a Volga

Nem akarja „elengedni” a július 10-én elsüllyedt Bulgarija hajót a Volga: csütörtök este kezdtek hozzá a kiemeléshez, de sokáig csak a hajó tatját sikerült megemelni, az orrát annyira beszívta a homok, hogy csak pénteken délután tudták elszakítani a fenéktől. <br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/798631"><strong>• Fórumokon kötöttek fogadásokat, hogy mikor süllyed el a Bulgarija</strong></a>

MNO
2011. 07. 22. 15:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hajó tatját első próbálkozásra felemelték hatméternyire, de az orrát nem tudták megemelni. Ezért mozgatni próbálták, hogy így küzdjék le a szívóerőt, mert addig nem lehetett folytatni a kiemelést, amíg vízszintes helyzetbe nem került a hajótest. Az operatív stáb vezetője elmondta: amikor a felső fedélzet másfél méterrel a vízszint fölé kerül, hermetizálják az összes nyílást, és megkezdik a víz kiszivattyúzását.

A Nyomozati Bizottság pénteken hivatalosan közölte: a katasztrófában 114 ember bizonyosan életét vesztette, nyolc személyt még keresnek, 79 fő megmenekült. A hajón a végleges adatok szerint 201 ember tartózkodott. Eredetileg abból indultak ki, hogy 208-an voltak a hajón, és 15 embert minősítettek nyomtalanul eltűntnek. Az idő múlásával azonban többekről kiderült, hogy tévesen kerültek a listára, például aggódó rokonok jóvoltából, s egy személy úgy került meg, hogy különböző neveken szerepelt a keresettek és a megmentettek listáján is.

Az eltűntek keresése folytatódik a vízen és a szárazföldön. Tatárföldön pénteken több mint 300 ember, valamint közel 80 hajó és csónak kutatott a környéken, a víz alatt, a parton és a szigeteken. A terület határain túl szintén folytatódott a keresés, bár kevesebb emberrel és eszközzel A katasztrófa pontos oka egyelőre ismeretlen, annyi azonban bizonyos, hogy a jármű üzemeltetésében szinte minden előírást és jogszabályt megsértettek.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.