Nem meglepetés a görög kormánykötvények leminősítése

Az euróövezeti illetékesek számára nem meglepetés, hogy Görögország kormánykötvényeit az újabb támogatási csomagról szóló csúcsszintű megállapodás után leminősítik. <br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/798871" target="_blank"><strong>• Kedvező lépés a „korlátozott fizetésképtelenné” válás</strong></a>

MNO
2011. 07. 22. 16:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Brüsszeli források azt követően beszéltek erről, hogy a Fitch Ratings, a legnagyobb európai hitelminősítő pénteken bejelentette, a korlátozottan fizetésképtelen szintre csökkenti majd az érintett görög kötvények besorolását. Maga a Fitch is hozzátette ugyanakkor, hogy elsősorban technikai lépésről van szó. A hitelminősítő szerint a 109 milliárd eurós újabb támogatásról előző nap elért megállapodás összességében „fontos és kedvező lépés” az euróövezet pénzügyi stabilitásának megteremtése felé.

Az euróövezeti tárgyalásokról Brüsszelben névtelenül nyilatkozó illetékesek kiemelték: a csütörtöki megállapodással kidolgozott programba már beépítettek olyan elemeket, amelyek célja, hogy segítsenek megbirkózni az időleges leminősítéssel. Ilyennek említették a hitelcsomag méretét, amely biztosítja a szükséges forrást egy rövid idejű nem fizetői minősítés esetére. Másfelől az Európai Központi Banknak (EKB) is forrásokat különítenek el annak érdekében, hogy a görög bankok onnan abban az időben is finanszírozáshoz juthassanak. Az euróövezet történetében mindazonáltal példátlan, hogy bármilyen mértékben is fizetésképtelennek minősítsenek egy országot.

A csütörtöki csúcstalálkozón elért megállapodást kedvezően fogadták a piacok és a politikai nyilatkozatok szintjén is. A brüsszeli nyilatkozatok ugyanakkor egyértelművé tették, hogy a megszületett döntések önmagukban nem garantálják az euróövezetet fenyegető kockázatok teljes elhárulását. Olli Rehn, az Európai Bizottság pénzügyi felelőse például úgy nyilatkozott: még sok munkát kell elvégezni „Európa minden sarkában” ahhoz, hogy a viharfelhők eltávolodjanak az övezettől. Az irány azonban jó – szögezte le a finn biztos –, és minden ok megvan a bizakodásra a zónában, feltéve, hogy minden érintett fél a megállapodásokat kellő gondossággal végre is hajtja.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.