Nőtt a bejelentetten tevékenykedő házi gondozók száma

Egyre több a bejelentetten tevékenykedő házi gondozó Ausztriában – számolt be róla az osztrák rádió vasárnap a gazdasági kamara adatai alapján.

MNO
2011. 07. 10. 11:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ORF híradása szerint 2011-ig 37 ezer vállalkozói engedélyt váltottak ki 24 órás házi gondozói szolgáltatásra Ausztriában, túlnyomórészt 2004-ben és utána csatlakozott tagállamok állampolgárai. Sokan csak időszakosan tartózkodnak Ausztriában, így jelenleg mintegy 30 ezren használják az egyszer már megszerzett engedélyüket.

A 24 órás házi gondozói tevékenységre 2007 óta létezik külön szabályozás Ausztriában. A kormány kifejezetten azzal a céllal teremtett jogi kereteket a tevékenységhez, hogy legalizálják az addig túlnyomórészt feketén végzett szolgáltatásformát.

2006-ban 40 ezerre becsülték az illegálisan alkalmazott házi gondozók számát. Az igénybe vehető támogatást 2008-ban jelentősen megemelték és eltörölték a jövedelmi határt.

A szociális és munkaügyi minisztérium adatai szerint az ápolásra, gondozásra szorulók 80 százalékát otthonában látják el Ausztriában. A legtöbbször idős emberek által igénybe vett 24 órás szolgáltatás közvetítésével rendszerint karitatív szervezetek, de ügynökségek is foglalkoznak.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.