Ők is milliárdokra pályázhatnak, ha elutasítják a hálapénzt

Több uniós fejlesztési program révén összesen 12 milliárd forintos forrás jut a szakorvosok és szakdolgozók továbbképzésének támogatására – jelentette be az egészségügyért felelős államtitkár kedden Budapesten sajtótájékoztatón. Szócska Miklós közlése szerint az ehhez kapcsolódó pályázatok szeptemberben jelennek meg.

MNO
2011. 07. 26. 14:25
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatmilliárd forinttal a szakképzésen, továbbképzésen részt vevő szakorvosokat és szakdolgozókat támogatnák. A pályázati pénzek elnyerésének feltétele – a rezidensek ösztöndíjprogramjához hasonlóan – az, hogy a pályázóknak legalább annyi ideig kell még a közszolgálati egészségügyben dolgozniuk, ameddig az ösztöndíjat kapták; továbbá ez idő alatt nem fogadhatnak el hálapénzt.

Az uniós fejlesztési programokból nyert további hatmilliárd forintot az intézményeknek szánják, amelyek ezt a dolgozók továbbképzéséhez kapcsolódó helyettesítésekre, illetve foglalkoztatási támogatásra használhatnák fel – hangzott el.

Arányos lesz a támogatás

Szócska Miklós kifejtette: a pályázatok révén a szakorvosok és a szakdolgozók szakmai tanulmányaikhoz kaphatnak anyagi hozzájárulást, amellyel többek között tankönyveik, utazási, lakhatási költségeik kifizetését könnyítenék meg. Az államtitkár hozzátette: ezek általában kétéves támogatási programok. Becslések szerint a hatmilliárdos ösztöndíjprogramból „ezres nagyságrendű” szakorvost és szakdolgozót tudnak támogatni. Az államtitkár kiemelte: a pályázatok részleteit a Magyar Orvosi Kamarával és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamarával közösen dolgozzák majd ki. Így azt még nem tudta megmondani, hogy milyen elbírálás szerint, illetve egyénenként mennyi támogatást kaphatnak majd a szakorvosok és a szakdolgozók.

Közölte: mindenkit a státuszához viszonyítva, arányosan támogatnak majd, így olyan összegek is lesznek, amelyek a már régóta dolgozó szakorvosok számára is ösztönzést jelentenek. A pénzek odaítélésekor az ellátórendszer hiányszakmái prioritást fognak élvezni. Szócska Miklós kérdésre azt is elmondta, a pályázatok szeptemberi kiírását követően, a szerződések megkötése után várhatóan már az év végén átutalják a támogatási pénzeket. A kifizetett összeget viszont – ugyanúgy, mint a rezidenseknek – a szakorvosoknak és a szakdolgozóknak is vissza kell fizetniük, ha a pályázat valamelyik feltételét megszegik, vagyis elhagyják a magyar állami egészségügyet, vagy hálapénzt fogadnak el.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.