Szörnyű katasztrófa, több tucat gyerek is megfulladhatott

A legfrissebb hírek szerint  öt halottja – köztük két nő és egy kislány – és száz eltűntje van a vasárnapi volgai hajóbalesetnek, de az orosz hatóságok szerint minimális a remény arra, hogy túlélőket találjanak.

MNO
2011. 07. 11. 4:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma vasárnap éjszaka pontosította az utaslistát: az új adatok szerint az elsüllyedt hajón 185-en voltak, nyolcvan embert kimentettek, előbb két holttestet találtak, majd az éjszakai búvármerülések során további hármat, így egyelőre száz ember sorsa ismeretlen. A hajón 148 turista és 37 főnyi személyzet volt a baleset pillanatában. A kimentetteket Kazanyba vitték, s közülük 12 ember szorult kórházi kezelésre, az egyik kimentett állapota súlyos.



A Bulgaria – még sértetlenül

Az utasokat a Bulgaria hajót az adott útvonalon alig két órával követő Arabella utasszállító hajó hozta a tatárföldi fővárosba. A Bulgaria nevű – még 1955-ben Csehszlovákiában, a révkomáromi hajógyárban gyártott – hajó a Volga tatárföldi szakaszán, a parttól három kilométerre süllyedt el, egyelőre ismeretlen okból vasárnap helyi idő szerint délután két óra tájban. A Volga ezen a szakaszán a Kujbisevi víztározóvá szélesedik ki, a két part között csaknem tíz kilométer a távolság.

A mentőmunkálatok egész éjszaka folytatódtak a csaknem húsz méter mélyen a folyó fenekére süllyedt, oldalára dőlt, 72 méter hosszú, dupla fedélzetű Bulgariánál Szjukejevo település közelében. Az akcióban már több mint háromszáz szakember – köztük csaknem félszáz búvár – és 73 különböző gép vesz részt, még Moszkvából is érkeztek mentőbúvárok a helyszínre. A vízben a látótávolság alig 70 centiméter, de a búvárok már este rábukkantak a hajóra. A mentést nehezítik az erős szél korbácsolta hullámok. A partot és a szigeteket is átfésülik túlélők, illetve áldozatok után kutatva.

A hajóbalesetről már szemtanúk is beszámoltak, köztük két túlélő, aki úszva maga jutott ki a partra a katasztrófát követően. A kimentetteket fedélzetre vevő Arabella hajó munkatársai e tanúvallomások alapján úgy tájékoztatták az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökséget, hogy a süllyedő hajón nem tudták idejében leengedni a mentőcsónakokat, s mindössze két mentőtutajt sikerült vízre tenni. Amikor a hajó a jobb oldalára dőlt, a hajóűrben lévő kajütökből az utasok már nem tudtak kijutni, és a Bulgaria kapitánya is odaveszett. A beszámolók szerint a hajóbaleset pillanatában a játékszobában csaknem harminc gyermek tartózkodott, de közülük csak mindössze néhánynak sikerült megmenekülnie. A szemtanúk azt is állították, hogy a baleset idején két teherhajó is elhaladt a süllyedő Bulgaria mellett, de semmiféle segítséget nem nyújtottak. E beszámolók szerint a rendkívüli időjárás, az eső és az erős szél – több mint száz kilométer/órás széllökések – okozta a Bulgaria tragédiáját, a hajó mindössze két perc alatt süllyedt el.

Az orosz sajtójelentések nem zárják ki, hogy a túlterhelés lehetett az eredeti oka a turistahajó balesetének, amely az utóbbi évtized legsúlyosabb vízi katasztrófája a Volgán. A Bulgaria az orosz közlekedési tárca szerint megfelelő műszaki állapotban volt, legutóbb idén június 15-én esett át műszaki felülvizsgálaton. A hatóság adatai szerint a turistahajón a mentőcsónakokban 156 embernek volt hely, s 177 mentőmellény is rendelkezésre állt, gyermekméretű mentőeszközök is. A tárca szerint a 25 évesnél idősebb hajókat évente vizsgának vetik alá, amelynek során a műszaki és mentőeszközöket is ellenőrzik, de a Bulgarianál nem találtak hiányosságokat.

Az Argorecstur cég járműve kétnapos sétahajózára vitt turistákat – minden jegy elkelt az útra –, szombaton indult Kazanyból, s vasárnap reggel érkezett az ugyancsak tatárföldi Bolgar városába, majd indult vissza a tatár fővárosba.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.