Szorul a hurok a képviselő nyaka körül

Bűnvádi eljárás indult Romániában Adrian Severin európai parlamenti képviselő ellen, akit azzal gyanúsítanak, hogy pénzt fogadott el egy törvénymódosító indítvány benyújtásáért.

MNO
2011. 07. 22. 12:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bűnvádi eljárás indítását a román korrupcióellenes ügyészség közölte pénteken, amely a nyomozati időszakra hivatkozva nem közölt a vizsgálattal kapcsolatos egyéb részleteket. Severint pénteken hívták be az ügyészségre, ahol közölték vele, hogy bűnvádi eljárást indítottak ellene. A mentelmi jogát június 23-án vonta meg az Európai Parlament, így lehetségessé vált a politikus elleni büntetőjogi eljárás indítása.

A volt román külügyminisztert más EP-képviselőkkel együtt a brit Sunday Times újságírói környékezték meg, akik állobbistákként 100 ezer eurót ajánlottak a képviselőnek, ha törvénymódosító indítványt nyújt be az EP-nek. Kezdeti munkájáért 12 ezer eurót fel is számolt a szociáldemokrata képviselő.

Az ügy kipattanását követően az EP szocialista frakciója kizárta soraiból Severint, bár a román képviselő visszautasította a vádat, mondván, nem sértette meg a törvényeket. Saját pártja, a román Szociáldemokrata Párt (PSD) is kizárta, és követelte, hogy mondjon le mandátumáról, de a képviselő nem volt hajlandó erre.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.