„Történelmi reform” Grazban

A Die Welt arról tudósít, hogy egyesek szerint egy új, hamburgi iskolai kezdeményezés az írott nyelv halálát készítheti elő. A Die Presse beszámol a történelmiként beharangozott stájerországi parlamenti és kormányátalakításokról.

2011. 07. 01. 7:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Die Welt (Welt.de)

A konzervatív német napilapban Manuel Bewarder Nyelvőr egyesületek a kézzel írás kihalásától tartanak című cikkében ismerteti a hamburgi kezdeményezés várható veszélyeit. Hamburgban a következő tanévtől az általános iskolákban nem kell az írást tanítani. Ezt a kezdeményezést a tanárok és nyelvőr szervezetek élesen bírálják. A Német Nyelvművelő Társaság szerint ez az írott nyelv halálát készíti elő – érvelt Holger Klatte, az egyesület szóvivője. A hamburgi iskolák a jövőben maguk dönthetnek arról, hogy a diákok a kézzel írott betűket is megtanulják, vagy csak az új nyomtatott betűket, az úgynevezett alapírás típust, amelyet az általános iskolai szövetség, a tanárok szakmai szervezete dolgozott ki. Ennél az írásmódnál kisebb hajlatok találhatók, amelyeket később a gyerekek könnyebben tudnak összekötni. Az iskolai hatóság a változtatásokkal a tanulók leterheltségének csökkentését célozták – nyilatkozta Peter Albrecht szóvivő. Josef Kraus, a Német Tanárszövetség elnöke szerint vitán felül áll, hogy az új írástípus bevezetése tovább növeli az írástípusok körüli káoszt. Az írástempó lelassul, mert minden betűt külön kell írni, és nem lehet azokat lendületesen összekötni. Ráadásul az írószerszámot gyakran fel kell emelni, ami görcsökhöz vezet az írás motorikus rendszerében – mondta Kraus. A kultuszminiszterek konferenciája egyelőre nem nyilatkozott az aktuális ügyben.

Die Presse (Diepresse.com)

A konzervatív bécsi napilap „Történelmi reform”: Stájerország megszünteti a proporción alapuló rendszert című cikkében tudósít az osztrák tartomány „korszakos” átalakításáról. A stájer kormánykoalíciót alkotó pártok, az SPÖ és a ÖVP megállapodott abban, hogy megszüntetik a proporcionális rendszert – azaz a választások ellenére állandósított nagykoalíciót – és lecsökkentik a tartományi kormány és a tartományi gyűlés létszámát. Ezenkívül csökkentik a tartományi közigazgatás főosztályainak létszámát, s járási közigazgatási hivatalokat is egyesítenek. Erről tájékoztatta a meglepett sajtómunkatársakat Franz Voves tartományfőnök (SPÖ) és Hermann Schützenhöfer, a néppárt helyi elnöke csütörtökön. Mindketten „valódi történelmi” reformról” beszéltek. „Egyetlen tartományt sem fogyasztottak így le, ajánljuk a másolást” – fogalmazott Schützenhöfer. Voves hangsúlyozta, senkin sem gyalogoltak át, a döntésbe bevonták a tartományi személyzeti érdekképviseleteket. A következő lépés az önkormányzati reform lesz. Nem értett egyet a döntéssel a szintén kormányzó FPÖ, míg az ellenzéket nem vonták be a döntésbe. Az alkotmánymódosításhoz elég a kétharmados többség, amivel a két kormánypárt, az SPÖ és ÖVP együtt rendelkezik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.