13 hónapja zuhan a kiskereskedelem

Spanyolországban júliusban már a tizenharmadik egymást követő hónapban csökkent a kiskereskedelmi forgalom, és drámai mértékben esett a jelzáloghitelek kihelyezése is.

MNO
2011. 08. 29. 16:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A statisztikai hivatal hétfőn ismertetett adatai szerint a kiskereskedelmi forgalom 3,9 százalékkal zsugorodott a júniusi 7,9 százalékos visszaesés után, miután a háztartási cikkek és az élelmiszerek eladása erősen csökkent.

A jelzáloghitel-kihelyezés 47,1 százalékkal volt kevesebb júliusban, mint egy évvel korábban, s ezzel megközelítette a 2009. áprilisi mélypontot. A kormány néhány napja 8 százalékról 4 százalékra csökkentette az új lakóingatlanok forgalmiadókulcsát, hogy ösztönözze a keresletet, miután legalább egymillióra tehető az eladatlan lakások száma.

Mindamellett az intézkedéstől nem várható nagy fellendülés a lakáspiacon, tekintettel egyebek mellett a 20 százalékot meghaladó munkanélküliségre, illetve a megszorító intézkedésekre. Ráadásul a lakosság jó része még a 2008-ban bekövetkezett ingatlanpiaci összeomlás terheit nyögi.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.