190 millió gyereket menthet meg

Évente 600 ezer gyermek életét menthetik meg az A-vitamin-készítmények, brit és pakisztáni kutatók szerint a készítmények haszna egyértelmű a szegény országokban.

MNO
2011. 08. 26. 10:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egészségügyi Világszervezet becslései szerint világszerte 190 millió öt év alatti gyermek szenved A-vitamin-hiányban. Ez többek között farkasvakságot, növekedési zavarokat és vérszegénységet okoz. A kicsik emellett fogékonyabbak a fertőzésekre is, például hasmenésre és kanyaróra. Zulfikar Bhutta, a karacsi Aga Khan Egyetemi Klinika munkatársa kollégáival 43, A-vitamin-készítményekre vonatkozó vizsgálatot elemzett, amelyekbe mintegy 200 ezer hat hónapos és ötéves kor közötti gyermeket vontak be.

Eredményeik szerint a fejlődő és a gyorsan fejlődő országokban az A-vitamin-készítmények hatására 24 százalékkal csökkent a gyermekhalandóság. Eszerint a megfelelő preparátumokkal évente 600 ezer gyermek életét lehet megmenteni. A tanulmány szerzői szerint minél gyorsabban szükség van az érintett gyermekek vitaminnal való ellátására. Az A-vitamin az emberi szervezet számára elengedhetetlenül szükséges alapvető tápanyag, amely csak táplálkozással vehető fel, a szervezet nem képes önállóan előállítani. Tanulmányukat a British Medical Journal című orvosi szaklapban mutatták be.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.