200 mázsa hal kerül a bográcsokba

Várhatóan 200 mázsa halat főznek és sütnek meg a jubileumi, 15. Nemzetközi Tisza Halfesztiválon, amelyet szeptember első hétvégéjén rendeznek Szegeden.

MNO
2011. 08. 25. 0:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jövő pénteken kezdődő gasztronómiai és kulturális fesztivál három napjára több mint 200 ezer vendéget várnak Magyarországról és a határon túlról – mondta Frank Sándor Venesz-díjas mesterszakács, szervező az esemény programját bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón. Hozzátette: a rendezvény népszerűségét jól mutatja, hogy a hétvégére már nehezen találni szabad szobát a szegedi szállodákban.

A pénteken délután szórakoztató programokkal kezdődő rendezvény második napján, szombaton az újszegedi Partfürdőn amatőr és mesterszakácsok, családi és vállalati csapatok, a politika, a közélet és sport prominens személyei vállalkoznak arra, hogy bemutassák halászléfőző tudományukat. Eddig 138 csapat nevezett, és az indulók száma elérheti majd a kétszázat is.

A szakácsok, amennyiben hét alkalommal részt vesznek a rendezvényen, kiérdemlik az örökös halfőző címet, s az elismeréssel járó gyémántszemű ezüst hallal, arany bográccsal és rubinberakással ékesített plakettet. Az indulók közül sokan a díj átvétele után is folytatják a halfőzést, így az idei nevezések alapján három olyan szakács is lesz, aki másodszorra kaphatja meg az elismerést.

A Tisza-part szegedi oldalán a rendezvényt szervező halászcsárda a vízi bástyára felállított 3500 literes bográcsban készíti el a hallét. Az óriásbográcsot várhatóan hatszor vagy hétszer kell majd telefőzni ahhoz, hogy minden vendég jóllakjon. Más halászcsárdák a jellegzetes szögedi hallé mellett sült harcsával, süllővel, keszeggel, haltepertővel, pontypatkóval és harcsapaprikással várják az ínyenceket. A Huszár Mátyás rakpart Tisza felőli oldalán borászatok és pálinkaházak kínálják a halételekhez illő italokat.

A fesztiválhoz kapcsolódóan a Somogyi-könyvtárban a rendezvény történetét bemutató kiállítás nyílik, sárkányhajóversenyt rendeznek, a közönséget könnyű- és népzenei koncertek, szépségkirálynő-választás, gyermekprogramok és tűzijáték szórakoztatja majd.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.