43 ezerrel többen dolgoznak a tavalyi évhez képest

A munkanélküliségi ráta 10,8 százalék volt a május–júliusi időszakban, nem változott a megelőző három hónaphoz, azaz a második negyedévhez képest, és csökkent az egy évvel korábbi 11 százalékhoz viszonyítva – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn.<br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/806302" target="_blank"><strong>• Nőtt a foglalkoztatottak száma</strong></a><br />

MNO
2011. 08. 29. 8:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A munkanélküliek száma lényegében megegyezett (négyezer fővel volt kevesebb) az egy évvel korábbival, 463 ezer fő volt 2011. május–júliusban. Május–júliusban a 15–64 évesek 62,9 százaléka, azaz 4 millió 263 ezer fő jelent meg (foglalkoztatottként, illetve munkanélküliként) a munkaerőpiacon, 39 ezerrel több, mint egy évvel korábban. Ebből a létszámtöbbletből négyezerrel csökkent a munkanélküliek és 43 ezerrel, 3 millió 800 ezer főre nőtt a foglalkoztatottak száma, amivel a foglalkoztatási ráta 0,6 százalékponttal, 56,1 százalékra javult. A második negyedév átlagához képest 23 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma és mindössze 2,5 ezerrel emelkedett a munkanélküliek száma. Az első negyedévvel összevetve pedig 99 ezerrel többen találtak munkát a május–júliusi időszakban, és 27 ezerre csökkent a munkanélküliek száma, aminek eredőjeként 1,4 százalékkal javult a foglalkoztatási arány és a 11,7 százalékos csúcsról 0,8 százalékponttal csökkent a munkanélküliségi ráta.

A Nemzetgazdasági Minisztérium értékelése szerint a foglalkoztatottak számának növekedése továbbra is a versenyszféra javuló állapotának köszönhető, amely mögött az exportra termelő ágazatok kibocsátásának emelkedése, illetve az ágazatokban emiatt érvényesülő alkalmazotti létszámbővülés húzódik meg. A minisztérium hétfőn kiadott közleménye szerint előttünk álló időszakban a bővülést tovább fogja segíteni a kormányzat által indított közmunkaprogramok felfutása. A minisztérium méltatta, hogy a foglalkoztatottak 1,1 százalékos évi növekedési rátája a 2008-as válság óta a legmagasabb. A 15–64 éves férfiak 69,0 százalékos aktivitási aránya 0,6 százalékponttal, a nők 57,0 százalékos aránya 0,4 százalékponttal volt magasabb a tavaly május–júliusinál.

A 15–64 éves férfi népességből 2 millió 53 ezren voltak foglalkoztatottak, ami 61,6 százalékos foglalkoztatási rátának felelt meg. A nőket 1 millió 747 ezer fős, 50,7 százalékos foglalkoztatottság jellemezte. A foglalkoztatottak számának éves növekedése kizárólag a férfiaktól eredt, a nők foglalkoztatási mutatói lényegében nem változtak. A 15–74 éves munkanélküliek száma 463 ezer fő volt, négyezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban.

A munkanélküliségi ráta 10,8 százalékos értéke az előző év azonos időszakához viszonyítva 0,2 százalékponttal volt alacsonyabb. A változás mértéke mindkét mutató esetében mintavételi hibahatáron belül volt. Ebben a korosztályban a férfiak munkanélküliségi rátájának értéke az elmúlt egy év alatt 0,7 százalékponttal, 10,7 százalékra csökkent, miközben a nőké 0,3 százalékponttal, 10,8 százalékra emelkedett. A 25–54 évesek, azaz az úgynevezett legjobb munkavállalási korúak munkanélküliségi rátája az elmúlt egy évben 0,3 százalékponttal, 10,0 százalékra csökkent. A munkanélküliek 50,7 százaléka egy éve vagy annál régebben keresett állást. A munkanélküliség átlagos időtartama 18,2 hónap.

A KSH adatai szerint a munkanélküliek 16,0 százaléka a munkaerőpiacon csak kis számban jelenlévő 15–24 éves korosztályból került ki, az erre a korcsoportra számított 25,0 százalékos munkanélküliségi ráta 1,3 százalékponttal volt alacsonyabb, mint 2010 azonos időszakában.

Biztató az emelkedés

Az idén továbbra is magas maradhat a munkanélküliség, biztató azonban, hogy emelkedett a foglalkoztatottság a május–júliusi időszakban – kommentálták elemzők az MTI-nek a Központi Statisztikai Hivatal hétfőn publikált munkaerő-piaci adatait.

Barta György, a CIB Bank vezető elemzője az MTI megkeresésére úgy vélekedett, az adatoknak nagyon örülni nem lehet, a munkanélküliségi ráta stagnálása azt jelenti, nem volt javulás. Az átlagos munkakeresési idő még mindig nagyon hosszú – hívta fel a figyelmet. Hozzátette: ez arra utal, hogy még mindig nagyon „laza” a munkaerőpiac, azaz nagyon nehéz állást találni. Nincs érdemi munkaerő-piaci „feszülés” – hangsúlyozta. Szerinte a javulás elhúzódó lesz. Egy biztató részlet van csupán az adatok között, az, hogy tovább nőtt a foglalkoztatottság, amely abból származott, hogy a gazdaságilag aktívak száma tovább emelkedett – hívta fel a figyelmet. Mint mondta, ez üdvözlendő.

Előrejelzése szerint az idén még nem lesz érdemi javulás a munkaerőpiacon, az állástalanok aránya az év végén is 10,8 százalék lehet, ahogy tavaly is. Kiemelte: 2012-ben főként a közmunkaprogramoknak köszönhetően lehet kisebb javulás, ennek azonban lesznek költségvetési hatásai. Úgy vélekedett, a kormányhoz közel álló közgazdászok is egyre nyíltabban beszélnek arról, hogy a kormány által kitűzött, lefelé revideált munkaerő-piaci célok sem teljesíthetők. Kockázatot jelent, hogy sok rokkantnyugdíjast igyekszik a kabinet visszavezetni a munkaerőpiacra – tette hozzá azzal, hogy az e csoportba tartozók alkalmazhatósága nem túl jó, így jelentős részüket munkanélküliként regisztrálják majd.

Kiemelte még, hogy az év elején meglépett adócsökkentésnek, amelytől a kormány azt is remélte, hogy meghozza némileg a vállalatok foglalkoztatási kedvét, nem volt érdemi munkaerő-piaci hatása.

Az aktivitási ráta növekedése áll a dolog mögött

Suppan Gergely, a TakarékBank senior elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy az elemzői várakozásoknál magasabb, 10,8 százalék maradt a munkanélküliségi ráta május–július között, azonban kissé mérséklődött az egy évvel korábbi 11 százalékról. A vártnál magasabb munkanélküliségi ráta mögött az aktivitási ráta növekedése áll, ami önmagában kedvező is, feltehetően a megszigorított nyugdíjba vonulási feltételeket tükrözi, de szerepe lehetett a frissen végzettek megjelenésének is. A foglalkoztatottak száma a vártnál gyorsabban, 23,3 ezer fővel emelkedett az április–júniusi átlaghoz képest, míg 42,7 ezerrel nőtt az egy évvel korábbihoz képest, ami feltehetően nagyobbrészt a közmunkaprogramok felfutásának köszönhető – húzta alá. A munkanélküliek száma ugyanakkor 2,5 ezerrel nőtt az előző háromhavi periódushoz képest, míg 4 ezerrel csökkent az egy évvel ezelőttihez képest – közölte.

Prognózisa szerint a következő hónapokban szezonális hatások és a feldolgozóipar munkaerő-kereslete miatt a foglalkoztatás kissé tovább nőhet, míg a munkanélküliség magas maradhat. A munkanélküliségi ráta a nyár végére 10,4 százalékra csökkenhet, azonban a jövő év elejére szezonális hatások miatt újra elérheti a 11 százalékot. Az elemző az idén éves átlagban 10,9 százalékos, jövőre 10,5 százalékos munkanélküliségi rátára számít.

Samu János, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője szerint szépen növekszik a foglalkoztatás az év eleje óta. Ez az adat pozitív fejleményeket mutathat – hívta fel a figyelmet. Szerinte ez a javulás az exportra termelő ágazatoknak köszönhető. Aláhúzta azonban, hogy nincsenek összhangban a második negyedéves növekedési és a munkaerő-piaci adatok, nőtt a foglalkoztatottság, de nem javult a termelékenység. Szerinte az adatok azt mutathatják, hogy vagy átmeneti hatás miatt volt alacsony a GDP a második negyedévben, vagy alapvetően lassult a növekedés, és a munkaadók még nem alkalmazkodtak hozzá. Ha az utóbbi az igaz, akkor várhatóan csökkenni fog a foglalkoztatottság – emelte ki.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.