45 fokos hőséget kell elviselniük

Kelet-Európához hasonlóan a Balkánon is villámsebesen tör felfelé a hőmérő higanyszála: a szerb, a montenegrói, a horvát, a macedón, a bosnyák és az albán hatóságok hőségriadót rendeltek el csütörtökön.

MNO
2011. 08. 25. 14:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az embereket arra kérik, ha tehetik, maradjanak otthon, és igyanak sok folyadékot. A belgrádi egészségügyi hatóságok szerda óta több mint 600 telefonhívást kaptak lakosoktól, akik rosszul lettek a melegben.

Montenegróban az utóbbi napokban több mint negyven fokot mutatott a hőmérő. A hatóságok azt javasolták a munkaadóknak, hogy ne dolgoztassák az embereket a legmelegebb időszakban. A bosnyák szakszervezetek azt kérték az építési vállalatoktól, hogy ha lehet, ne tegyék ki dolgozóikat a hőségnek.

A Bosznia belsejében található Mostar lakosainak szerdán 45 fokos hőséget kellett elviselniük. A gyerekek a Neretva folyóban kerestek menedéket a meleg elől, éjszaka pedig volt, aki a szabad ég alatt aludt.

Bosznia déli részén egyre többen szenvednek gyomorfertőzéstől – mondták el helyi orvosok. A magas hőmérséklet kedvez a bakteriális fertőzéseknek, amelyeket a romlott étel fogyasztása okoz – magyarázta egyikük. Livno városában ötven ilyen eset fordult elő a héten.

Montenegróban és Albániában a fővároshoz közel és az Adriai-tenger partján számos helyen kigyulladt az erdő, de komolyabb károkról vagy sérültekről nem érkezett jelentés. Meteorológusok szerint a jelenlegi hőmérséklet mintegy 10 fokkal melegebb az egyébként ebben az időszakban mért átlagnál. Az Észak-Afrikából érkezett melegfront még napokig eltarthat.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.