50 nap alatt kell ellenőrizni a céget és a személyeket is

Csak biztonsági minősítésen átesett fő- és alvállalkozók indulhatnak azokon a beszerzéseken, amelyek minősített adatokat tartalmaznak, az ország alapvető biztonsági, nemzetbiztonsági érdekeit érintik, illetve különleges biztonsági intézkedést igényelnek – egyebek mellett ezeket tartalmazza az a kormányrendelet-tervezet, amely a kormány honlapján jelent meg.

MNO
2011. 08. 30. 5:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jövő év első napján hatályba lépő új közbeszerzési törvény rögzíti, hogy a nemzetbiztonság érdekeit érintő közbeszerzésekre külön szabályok vonatkoznak majd. Ezeket tartalmazza a kormányrendelet tervezete. A mindenkori nemzeti értékhatárt elérő ilyen beszerzéseknél automatikusak a különös szabályok, míg az uniós értékhatárokat elérő beszerzéseknél a kivételes szabályok alkalmazását az Országgyűlés illetékes bizottsága mondja ki.

Az ilyen beszerzéseken induló ajánlattevőkről és alvállalkozókról a Nemzeti Biztonsági Felügyelet (NBF) jegyzéket vezet. A jegyzékre úgy lehet felkerülni, hogy a cég kitölt egy adatlapot – amely nemcsak róla, hanem az alkalmazottakról is kér adatokat –, majd ezt követi a minősítési eljárás. A különböző biztonsági hivatalok a céget és a személyeket is ellenőrzik, minderre 50 nap áll rendelkezésükre, de ez a határidő egyszer 30 nappal meghosszabbítható. A verseny úgy érvényesül, hogy az ilyen közbeszerzéseken a jegyzékben szereplő cégek indulhatnak, illetve azok kérhetők fel ajánlattételre. Maguk az eljárások nagyban hasonlítanak a normál közbeszerzésekhez.

Ha jogvita keletkezik az ajánlatkérő és az ajánlattevő között, akkor annak eldöntésére nem a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz, hanem egyből a bírósághoz lehet fordulni. Csak olyan bíró járhat el az ügyben, aki maga is átesett a legmagasabb szintű nemzetbiztonsági ellenőrzésen. Az ilyen tárgyalás mindig zárt. A javaslat megjegyzi, hogy elképzelhető egy másik jogorvoslat is, amikor egy speciális, új független szervezet járna el az ilyen jogvitákban.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.