610-ben már megvolt, most újra előbukkant

A kínai Nagy-csatorna vagy más néven Császár-csatorna részeként azonosították régészek a Honan tartomány központjában húzódó ősi csatornaszakaszt.

MNO
2011. 08. 01. 16:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A felfedezés a Peking és Hangcsou (Hangzhou) között húzódó Nagy-csatorna világörökségi pályázatának részét fogja képezni. A Császár-csatorna a Nagy Fal mellett az ókori Kína második legendás alkotása. A világ leghosszabb mesterséges vízi útja Pekingből indul, hét északi és keleti kínai tartományon halad keresztül, és az erőforrásokban gazdag Hangcsou tartományban végződik.

A szakemberek a Sohszü (Suoxu) folyót vizsgálták a délkelet-kínai Honan tartomány fővárosában, Csengcsouban (Zhengzhou), és megállapították, hogy az a Nagy-csatorna nyugati kiterjesztésének, a Tungcsi-csatornának (Tongji) a része. A töltések és az utak ódon relikviái a folyóparton alátámasztották a szakértők elméletét, amely szerint a csatornát kezdetben a hadakozó fejedelemségek (i.e. 475-221) idején építették, majd később kapcsolták hozzá a Nagy-csatorna hálózatához.

Az 1776 kilométer hosszú Nagy-csatorna legrégebbi szakaszait 2500 évvel ezelőtt építették, majd a Szuj-dinasztia idején kapcsolták össze. Kína gazdasági központja a Déli- és Északi-dinasztiák korában a Sárga-folyó völgyéből délre, a Jangce völgyébe került, itt termelték az ország gabonájának nagy részét. A politikai központ viszont továbbra is északon maradt, a nagyobb háborúkat is északon vívták, ezért Szuj Jang-ti császár hajózható csatornát ásatott, hogy délről északra tudják szállítani az adógabonát és a hadsereg utánpótlását. A nagy mű uralkodásának hatodik évében, 610-ben készült el. A Nagy-csatorna, melynek egyes részei ma is használatban vannak, jelentős hatással volt a kínai gazdaság és kereskedelem fejlődésére.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.