800 ezer látogatót várnak a trombitaszemlére

Az idei gucai (Gucsa) trombitaszemlére, Szerbia legnagyobb népi zenei fesztiváljára legalább 800 ezer látogatót várnak; a rendezvényen ötven csapat verseng a legjobb rézfúvós címért hétfőtől vasárnapig.

MNO
2011. 08. 07. 9:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Közép-Szerbia ezer méter magas hegyek karéjába fogott Gucában 1961 óta jönnek össze augusztusonként a falvak és a városok legnépszerűbb rézfúvós együttesei, hogy összemérjék tudásukat. Mellettük érkeznek rézfúvósok többek között Romániából, Macedóniából, Boszniából, Szlovákiából, Franciaországból, Izraelből és Spanyolországból is.

Idén sztárvendégeket is várnak, augusztus 13-án szombaton fellép a többszörös gucai győztes Boban Markovic Marko fiával és együttesével, akit jól ismernek Budapesten is. Boban Markovic gucai győzelmei ihlették Dusan Milic rendezőt, aki 2006-ban Guca címmel készítette első játékfilmet a szerb trombitaversenyről, amelynek főszereplője Marko Markovic volt. A filmet 2008-ban bemutatták Magyarországon is, nemrég a Duna Televízió vetítette.

A másik híresség, Goran Bregovic, Emir Kusturica filmzenéinek szerzője augusztus 14-én vasárnap, a verseny záró éjszakáján lép színpadra esküvői és temetési zenét fújó csapatával. Ahogy a www.gucasabor.rs honlap írja, Bregovic Alkohol című új albumának első részéből, a Sljivovicából hangzik el több zeneszám. Miroslav Ilic, a legismertebb szerb népdalénekes csütörtökön este ad koncertet a völgykatlanban fekvő faluban.

Guca főterén hétfőn a Trombitást életnagyságban megformáló aranyozott szobornál lesz az ünnepélyes fesztiválnyitó: felvonulás lesz népviseletben és szavazás a legszebb öltözékre. Megrendezik a fiatal, 20 év alatti trombitások versenyét is, amely alatt reggel 7 órakor már rezes ébresztőt fújnak a résztvevő csapatok. Fiákeren is kocsikázhatnak a turisták, az ételsátrak előtt nyárson forog bárány és malac, cserépfazekakban pedig fő a híres svadjbanski kupus, az esküvői káposzta.

A Gucába vezető tájat a szerbek szent hegyének is nevezik, mert ott található a legtöbb pravoszláv kolostor a 16. századból. A fesztivál honlapja arról is tudósít, hogy a Rolling Stone brit zenei magazin Európa 15 legjobb zenei fesztiválja közé sorolta a gucait.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.