8,5 milliárd forintot szán a kormány a Malév tőkerendezésére

A kormány 8,5 milliárd forintot csoportosít át a Malév tőkerendezésére az idei költségvetésben a rendkívüli kormányzati intézkedések cím terhére.

MNO
2011. 08. 22. 18:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hétfői Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint a költségvetési átcsoportosítás azonnali hatályú, felelőse Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. A Malév kedden közgyűlést tart, amelyen – hasonlóan az eddigi, felfüggesztett közgyűlésekhez – a tőkerendezés lesz a fő téma. A légitársaság 22,5 milliárd forint negatív saját tőkével működött tavaly, és a gazdasági társaságokról szóló törvény szerint ezt mielőbb rendezni kell.

A tőkerendezést a fő tulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek (MNV) a beszámoló május 25-i elfogadását követő 90 napon belül, tehát augusztus 25-ig maradéktalanul végre kell hajtania, de ehhez szükséges a közgyűlési határozat. Az utóbbi hónapokban több közgyűlést is összehívtak a pénzügyek rendezésére; a legutóbbi, augusztus 10-i közgyűlésen az MNV közlése szerint végül azért nem tárgyaltak a társaság tőkerendezéséről, mert a közgyűlés összehívásáig – a rendelkezésre álló rövid idő miatt – még nem született meg a fedezet biztosításához szükséges valamennyi döntés. Az MNV júniusban 4,5 milliárd forint pénzbeli hozzájárulásról döntött.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.