A 40 ezer órányi felvétel megtekintése akár két évig is tarthat

A hónap eleji angliai zavargások ügyében még akár két évig is nyomozhatnak a rendőrök, mivel 40 ezer órányi felvételt kell végignézniük a rendbontásokról, és azt ígérték, minden elkövetőt felkutatnak. <br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/805674" target="_blank"><strong>• Kétezer ember őrizetben, de még messze van a vége</strong></a>

MNO
2011. 08. 26. 12:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A The Times című brit lap pénteki számában azt írta, az összetettebb ügyek a bonyolultabb bírósági tárgyalások miatt akár még évekig is elhúzódhatnak. A Scotland Yard eddig több mint 2000 embert vett őrizetbe a zavargások miatt, és arra figyelmeztetett, hogy „még messze a munka vége”.

Miután korábban rengeteg bírálatot kapott a köztéri kamerák rendszerének kiépítése, a rendőrség úgy érezheti, a történtek végre rácáfoltak a kritikákra – mutat rá a lap. Eddig több mint hatszáz felvételt tettek közzé a rendbontókról, és egyes képeket óriás kivetítőkön is bemutattak.

Nagy-Britanniában 1,85 millió köztéri kamera működik, további 1,7 millió kamerát magánszemélyek vagy vállalatok használnak, csaknem 33 500 kamerát pedig az önkormányzatok szereltettek fel. Csak a tömegközlekedést mintegy 115 ezer kamera figyeli.

Kevin Concannon, a londoni rendőrség nyomozója elmondta, hogy a felvételek elemzésekor segítségükre van, hogy a rendbontók gyakran csak közvetlenül az előtt tették fel a kapucnijukat vagy egy sálat az álcázásukra, mielőtt beléptek volna egy üzletbe, hogy kifosszák. „Aztán 50 méterrel távolabb már meg is szabadultak az álcától, vagy beszálltak egy autóba, amelynek a felvételeken jól kivehető a rendszámtáblája” – fejtette ki.

A kormánykoalíció egyetért abban, hogy a köztéri kamerák használatának esetében további szabályozásra van szükség, de elismerik, hogy a rendszer hatalmas segítséget jelent a rendőrségnek. A belügyminisztérium ígérete szerint ezt is figyelembe veszik az újabb szabályozás kidolgozásánál, amelyről hamarosan tárgyal a parlament alsóháza.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.